20101204

Det är ingen idoltävling...

Men att därav inte klara av att låta medlemmarna vara med och ta ställning är det långt. Jag noterar att det i så fall råder idol-tävlingar i många kommuner där partiet har provval till ledande poster.

          Nu sitter jag på tåget från Stockholm. Det finns en oro som gnager i mig. Mycket utifrån de stämningar som jag lämnade i riksdagshuset. En blandad känsla av uppgivenhet och det är andras fel. Jag konstaterar att det inte finns en riktig krismentalitet i partiet. Det finns en tro på att om vi bara gör lite bättre så vinner vi nästa val. Men frågan är inte om att vinna val. Vi är ett parti som vill förändra och förbättra världen. Med det i bagaget så kan vi inte bara hoppas att med skärpt argumentation och nya foldrar ska vi vinna val. Vi måste ha en politik som leder till ett förbättrat samhälle. Utan det så spelar det ingen roll hur mycket foldrar vi trycker upp om det inte finns något äkta och framåtskridande att fylla dem med.

       En annan svaghet i förändringsprocessen är att man inte orkar öppna upp valprocessen. Förtroenderådet hade inte orken att skicka med en signal till valberedningen om provval. Partiledningen genom partisekreteraren sa nej tillsammans med en majoritet av ombuden men sa samtidigt gör om ni vill. Men valberedningen gjorde som beslutet var. Stängde dörren.
Men någon form av öppen omröstning, eller medlemsomröstning, kommer det inte att bli om partiledarposten eller eventuella andra poster i partistyrelsen och det verkställande utskottet.
Berit Andnor återkommer flera gånger till att det som nu ska ske i första hand är en intern process inom det Socialdemokratiska partiet.
– Det är ingen Idol-tävling det här, säger Andnor.
       Jag anser att hon har fel. Vem som blir socialdemokraternas partiledare är viktigare för mångt mycket fler än vi medlemmar. Vi väljer inte bara en partiledare utan också den blivande statsministern. Ett val med andra ord som rör hela Sveriges befolkning. Att då öppna upp och bredda processen syns för mig sim helt naturligt. Vi vet att i många av landets kommuner sker provval av när ledande socialdemokrater ska utses.  Det finns till och med kommuner som har primärval. Med andra ord låter väljarna vara med och påverka vilka socialdemokrater som ska företräda dem i kommunen. Så det som sker i många kommuner och ökar är dåligt på riksplanet. Jag köper inte det och ser ett hotbild mot det lokala. Det finns en risk att de signaler som nu förtroenderådet sände ut blir normgivande.

      Ska avsluta lite mer positivt och det handlar om vi nätrötters roll i förändringsarbetet. Flera av de som idag besteg talarstolen lyfte våra verksamhet. Det visar att det öppna arbetsätt som vi har tilltalar. Vi har genom den Öppna kriskommissionen gjort ett stort arbete kring utvecklingsfrågorna.Kan nämnas ledamöterna i Kriskommission, Thomas Eneroth  som vill ha med oss i det fortsatta utvecklingsarbetet kring socialförsäkringarna samt Mona Sahlin i sitt linje tal
Vad kan vi lära av våra nätrötter? På nätet leder de socialdemokratiska bloggarna. Här finns levande, frisk och öppen diskussion. Här hämtar jag ofta inspiration när det är dags för tal och utspel, och det hoppas jag att ni gör också. Vi ska ta vara på våra tänkare och skrivare när vi utvecklar vårt parti och vår rörelse.

Media: AB, Ex, DN, SvD, GP, SVT, SR.
På plats: Peter J och Johan W och Peter A och  Claes M och Viktor T och Björn F och Alexandra E och Sara G och Erik L så kolla vad de skriver. Även Tokmoderaten får en länk så han inte blir tokigare.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,