20101205

Krönika om tiden tillbaka leder framåt, om man vill!

Den sista postningen igår på tåget hem från socialdemokraternas förtroenderåd var fylld med missmod och efter en natts sömn är känslan fortfarande lite nere. De signaler som gick ut var inte direkt en uppmuntran till nytänk utan gav en bitter eftersmak som varat över natten.

        Media slår upp Mona Sahlins tal som en högersväng och jag ser den inte. När vi socialdemokrater som ser att vi behöver gå tillbaka till grunden för att där ta ansats mot framtiden så blir det en högersväng. Socialdemokratin är en frihetsrörelse som bildades för att se till att den enskilde som stod långt ner på trappan och fick ta skiten av dem högre upp fick möjligheten att kliva kliva upp. Men till skillnad gentemot de kommunistiska rörelserna så såg socialdemokratin att vi behövde bygga samförstånd mellan de olika trappstegen. Det handlade om att även de på de högre trappstegen kunde se nyttan av att de längre ner fick mer frihet och inflytande.

       Med detta så byggde vi samhället och det blev framgångsrikt. Klyftorna minskade och tillväxten tog fart. En samhörighet började ta form och de goda resultaten spred sig i samhället och alla fick ta del av dem. Men här någonstans så började systemet ta över och se till sig själv och inte de som den var sänt att serva.

         När nu Mona Sahlin med flera lyfter frågan om att vi måste vända tillbaka till där vi tog fel färdriktning och fortsätta på framgångsvägen (dock i ny tappning) så är det ingen högersväng utan en klassisk socialdemokratisk sväng.

        Men om partiet orkar ta denna sväng för att möta framtiden är jag osäker på. Jag sa igår till en journalist som frågade om partiet skulle spricka nej, men. Om vi inte finner tillbaka för att göra nytt utan stannar kvar och skriker en procent mer än moderaterna kommer vi vara ett parti som pendlar mellan 20-30 procent. Om vi gör kursändringen som vi i bland annat Öppna Kriskommissionen (ÖKK) pekar på så är vi snart ett 40 procents parti igen. Mona Sahlin vet och vill men vad vill resten?

Media: Ab, SvD, SvD, SvD, DN, DN, Ex.
Bloggat: HBT-Sossen och Johan Westerholm och Peter Andersson på ämnet.

Krönikorkamrater: Johan och Peter J och Peter S och Kent och Fredrik och Mary har eller är på gång.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,