20101209

Kristdemokraterna vinner på dagens beslut?

Idag så har den moderatstyrda regeringen lärt sig en läxa värderad till 300 miljoner kronor. Att ensam fyra inte är större än fyra. Men frågan är vilken strategi som regeringen kommer gå vidare med under mandatperioden


        Så kom regeringens första nederlag. Oppositionen röstade idag ner regeringen och det innebär att regeringen måste spara på sin egen administration.  Man kan notera att regeringen tycker det är beklagligt att folk blir arbetslösa. En ny påfunnen visdom som stora delar av väljarna sedan länge redan haft.

         Men dagens lektion har handlat om matematik. En bild av hur man räknar till majoritet och minoritet. Att då försöka göra en vals om vem som samarbetar med vem. Faktum är socialdemokraterna i ett tidigt skeende velat krympa på den administration som byggdes upp under EU ordförandeskapet är inte konstigt att ställa sig bakom. Det upptäckte tydligen också Sverigedemokraterna.

         Men nu är den första förlusten ett faktum och frågan som man nu ställer sig är hur regeringen ska handla resten av mandatperioden. När de nu finns svart på vitt att oppositionen inte tänker sitta tyst i båten under resan fram till nästa val. Jag ser ett par utgångar som är möjliga.
  • Att regeringen försöker fatta så mycket som möjligt i regeringen och inte föra frågor till riksdagen. 
  • Att det blir förhandlande med något av de RödGröna partierna
  • Att man söker lösningar som gillas av Sverigedemokraterna. 
  • Att man lägger en så slät politik som bara glider igenom riksdagen utan att få någon färg.
      Jag tror att alternativ tre är den som ligger närmast till hands. Vi vet att Sverigedemokraterna är ett parti som ligger en bra bit ut på högerkanten och med de har värderingsmässigt ligger närmare de fyra regeringspartierna än de RödGröna. Så det finns en risk att de kommande åren leder till en något kraftigare högersväng än vad som kanske var tänkt från Moderaterna. De tre andra partierna med Kristdemokraterna i spetsen kan bli vinnare på detta då de ligger nära Sverigedemokraterna i frågar rörande familjepolitiken. Så trots alla hårad ord så kan det bli Kristdemokraternas lyckliga lott att Sverigedemokraterna kom in riksdagen och blev vågmästare.

Media: Ab, Ab2, Ex, SvD, DN, DN2, GP, GP2, SVT, SVT2.
Bloggat: Peter Johansson och Martin Moberg och Thomas Böhlmark på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,