20110119

Testamente eller?

Idag så är det partiledardebatt och den är den sista för två ledare, Mona Sahlin och Maria Wetterstrand. Frågan är vad som kommer ut av den. Kommer det bli en summering eller ett testamente? Under dagen kommer svaret.

         Som avgående ledare för sitt parti har man möjligheter att antingen säga det man vill säga men inte kanske kunnat eller så ger man sin efterträdare en möjlighet till rent bord. Idag så kommer Mona Sahlin och Maria Wetterstrand att göra sina sista partiledardebatter i riksdagen. I alla fall som partiledare för socialdemokraterna och miljöpartiet. När det gäller Maria Wetterstrand så fick jag på lunchen i går en tips om att ge henne ett bud som hon inte kan säga nej till så hade vi en ny partiledare. Måste säga att tanken inte var så dum, men föga trolig.

         Men vad kommer Mona Sahlin lägga tonvikten på i sitt sista anförande. Jag hoppas att det blir ett tal som fokuserar på arbetslinjen och den fortsatta utbyggnaden av välfärden. Ett tal som visar på alternativet till regeringens politik. Ett tal som lämnar procenten och tar sin bas i det ideologiska. Det jag inte vill höra är en kritik gentemot socialdemokraternas misslyckande. Det hör inte hemma i riksdagen utan var helt i sin ordning på förtroenderådet. Kommer vi få en signal om vad hon vill se i den kommande partieldaren? Vi vet att det nu pågår en insamling ute i distrikten men vad de leder vet jag inte. Men den kloke får se och höra.

        Hoppas att även Maria Wetterstrand fokuserar på miljöfrågorna och visar på vilket som riksdagens miljöparti. Jag tror att vi två partier kommer vara nära varandra i valet 2014 och frågan är vad som händer med Vänsterpartiet? Vi ser nu att det där finns en oklarhet kring ledarskapet. Så det vi vet är att vi inte vet vem eller vilka som kommer leda de tre oppositionspartierna i valrörelsen 2014. Men vi måste redan idag börja formlera tankar inför hur valet ska gå till. Först som enskilda partier och sedan i någon form av konstitution.


Media: Ab, Ab2, SvD, Ekot, DN, Ex, Ex2.
Bloggat: Peter Andersson och HBT-Sossen på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,