20110119

Vi måste visa Mod att se Förnyelse

Det blir en postning utifrån partiledardebatten som jag inte tänkt mig men genom det var Mona Sahlins sista partiledardebatt. Den började som vanligt med en mallig moderatledare men sedan... Men bilden som består var orden kring Mona Sahlin. MOD och FÖRNYELSE.

      Frågan var om det var
en statsminister eller moderatledare som vi såg i talarstolen när det idag var partiledardebatten. Det kändes som om valrörelsen fortfarande pågick och att det gällde att fixa så många kryss som möjligt.

      Det enda som skapar jobb på lång och kort sikt och det enda parti som har en lösning för jobben är Moderaterna om man ska tro moderatledaren. Lösningen är fortsatta skattesänkningar som enda medicinen. I dåliga tider som i goda tider. Med högarbetslöshet som vid låg arbetslöshet. Ändast argumenten skilja men handlingen alltid densamma.
 
       Med orden ”Verkliga samhällsproblem”
gör Fredrik Reinfeldt anspråk på att ta över Kristdemokraternas ord. Likt han tagit över socialdemokratins. Pratet om Glufgluf är inte främmande längre. Konstaterar att moderaternas kaxighet kommer bli moderaternas fall. När man nu kör över de egna allianspartierna och inte släpper fram några andra så kommer det slå tillbaka. Som de sägs -är man stark måste man vara snäll. Här brister moderaterna och jag kan ha en förståelse för det då de nu lider av växtvärk. Ett självförtroende som går över intellektet.

       I Mona Sahlins sista partiledardebatt så är jobben i fokus. Inte i form av egna lösningar på arbetslösheten utan en massiv kritik på regeringens misslyckade politik. Mona Sahlin påpekar på att utanförskapet handlar om dem som stått utanför arbetsmarknaden under en mycket lång tid. Är starkt kristisk till den nu förda politiken. Men vi får även se en Mona Sahlin som räcker ut en hand för att finna gemensamma blocköverskridande lösningar. Lösningar som kommer bestå över tid. Här är Mona Sahlin helt rätt. Utifrån vad jag önskade i morgonens postning så blev det något mittemellan. Som Jan Björklund är inne på så kan det vara så att Mona Sahlin kommer bli ihågkommen för ”mod och förnyelse” Kan det vara så att den förändring som är påbörjad, dock lite långsamt enligt mig, inom socialdemokratin är Monas förtjänst och frågan är om det kommer stanna av. Kommer en ny ledning orka stånga pannan blodig likt de som Mona Sahlin gjort.

         Det är en debatt som pekar på olika linjer kring frågan om jobben. Det jag ärligt måste erkänna är att vi inte har, i alla fall idag visat, en lösning på alla problem som finns kring arbetslösheten. Idag kan jag upplevas att vår politik är mångt och mycket emot. Visst ska vi vara emot dåliga förslag men vi bygger inte, varken landet eller partiet på att vara emot utan på att visa på en annan värld. Noterar att i den undersökning som kom idag så fortsätter vi tappa och moderaterna fortsätter växa. Med andra ord så belönas inte att vara emot. Belönas gör den som har en politik för.

        Så jag lämnar partiledardebatten och tackar Mona Sahlin för dessa debatter. För Mona Sahlin må ha fått kritik för att saknat glöd i i många tv-debatter. Så må vara sant men det är i riksdagen med folk runt omkring sig som glöden kommer. En tv-kamera tänder inte en stjärna utan det behövs människor för få fram glöden.

       Kan notera att jag gillar partiledardebatterna. De må av många anses vara käbbel men det är ändå en del av kärnan i demokratin. När våra förtroendevalda debatterar frågorna. Bryter sina olika idéer och kan från början vara långt från varandra, ha ett högt tonläge, men i slutet finner kompromissen som lyfter samhället och bygger utveckling. Problemet som vi politiker har är att när vi söker gemensamma lösningar så får vi skit för att vi är för lika. När vi söker konflikten och skillnader så bara bråkar vi. Det blir liksom inte rätt ur vi än agerar. Så för att bli en framgångsrik politiker krävs det som Mona Sahlin är att man står för mod och förnyelse. Det är inte alla som klarar det och de blir inte heller långvariga i politiken. Det gäller inte att vara älskad av alla utan att ha en linje som man har modet att stå för och viljan till förnyelse när verkligheten springer ifrån en. Klarar man det så kommer man bli om än inte älskad så respekterad på sikt.

Media: Ab, Ab2, Ex, Ex2, Ex3, SvD, SvD2, DN, DN2, SVT, SR.
Bloggar: Krassman och Tokmoderaten och Thomas Böhlmark och Martin Moberg på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,