20110223

Är du tillfrågad lille vän?

Plötsligt så är listan på nominerade så lång och ska man tolka det som vi har horder av medlemmar som vill bli partiledare? Så måste vara fallet om vi ska tolka det som sker inom socialdemokraterna. För den gamla traditionen att man inte nominerar någon som inte är tillfrågad är väll inte möjligt...

         Till mitt morgonkaffe läser jag Vimmerbytidning och ser vilka kandidater som "mitt" distrikt har nominerat till partiledare för socialdemokratin. Bland de nominerade finns ordförande för distriktet Håkan Juholt som på frågan säger att han kommer ge valberedningen ett noga övervägt svar om han ställer upp. Vidare så finns Ulrika Mässing och Tomas Eneroth bland namnen. Med det gamla i ryggmärgen så är de enligt mig tillfrågade och sagt ja till nomineringen. Så från att inte ha någon finns en uppsjö. Två frågor ställer jag då mig.

         Den ena är att om de verkligen är tillfrågade då Anders Sundström, vd på Folksam, är nominerad men i ett mail till mig sagt nej. Karin Pettersson på Aftonbladet ville inte lyfta Ulrika Messing då hon inte stod till förfogande och inte var nominerad. Nu är hon nominerad och vi vet inte om hon sagt ja eller nej. Personligen är jag inte alls främmande för att ge henne mitt mandat. Ulrika Messing och Tomas Eneroth tillhör två av de som jag kan tänka mig som ledare för ett framtida socialdemokrati. Då har även jag visat var jag står i frågan.

           Den andra funderingen kring detta spel att hur man tänker från distrikten då man levererar in närmare ett fotbollslag till valberedningen. Jag gör ett par tolkningar av detta. Dels att det inte finns det solklara namnet att enas kring. Att den kravspecifikation är för flummig för att peka på en ledare i partiet utan att det blir en salig blandning. Den andra idéen som far fram genom mitt huvud så här på morgonkvisten är att det handlar om en klassisk helgardering för att efter valet gjorts på kongressen i mars kunna säga att man nominerat den som valdes. Med de hoppas distrikten på framtida fördelar i spelet om satsningar ute i landet.

         Slutsatserna blir maktspel som känns långt borta från folkrörelse tanken och medlemmarna ute i (S)-föreningarna. Ett spel på hög maktnivå. Jag tror inte att socialdemokraterna är det enda partiet som har en dåld process, med andra undertoner än att ta fram den som är mest lämpad att leda socialdemokraterna in i framtiden och sedermera leda landet som socialdemokratisk statsminister. Jag avslutar med att ställa frågan till de nominerade: Är ni tillfrågade? Om ja så är ni partiledarkandidater! Uppför er som de då och inte som snoriga ungar som springer omkring och bara larvar er. Det är tänkt att en av er ska leda landet, inte sandlådan.

Media: Ab, DN, SvD, SvD.
Bloggat: Peter Andersson och Peter Johansson på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,