20110208

Den moderata moonwalken

Tar fasta vid en ledare i dagens Aftonbladet. Det är Katrine Kielos som ger en bild som är tänkvärd. En bild som ger regeringens ekonomiska politik ett annat lyster.

         Den bild som regeringen nu kämpar för att bygga upp är att vi har en strålande ekonomi men vill att vi och väljarna ska blunda för vägen till den ekonomiska framgången. 30 åringar som blir förtidspensionerade och en arbetslöshet som biter sig fast kring en alldeles för hög nivå. Ett moderat parti som gjort dumsnålheten till sitt signum. Istället för att kraftsamla med nödvändiga offentliga investeringar för att ge de unga arbete och hopp om framtiden så ska statens finanser starkas så att skattesänkningar kan utlovas.

        Det handlar åter om den klassiska Moonwalken från regeringen sida med de moderata ministrarna Borg och Norman. Att ge sken av att man bryr sig och att den goda ekonomin faller som manna ner på den sjuke eller arbetslöse. Men verkligheten är en annan. Den sjuke är fortfarande sjuk och saknar hopp om framtiden. Den arbetslöse är fortfarande arbetslös och inget jobb i sikte. Gemensamt har de en oro om de ska klara räkningarna när månaden tar slut och om de nu när våren närmar sig, kan köpa nya kläder till barnen. Vidare så ökar barnfattigdomen medan direktörerna blir rikare och den moderatstyrda regeringen funderar glatt på att fortsätta öka klyftorna med att sänka skatten för oss som har det bra.

       Sakta så kryper åter ett tydligt klassamhälle fram mellan vi som arbetar och de andra. De som vi knuffat undan. Ett samhälle som mer och mer kommer bygga på oro än trygghet och sammanhållning. Ett samhälle som kommer tappa i tillväxtligan, då vi vet att jämlikheten är en av motorerna för tillväxt.

      Men detta skyms av ministrarna som glider över scenen i moonwalk som gjort Michael Jackson avundsjuk. Det är dags att vi bjuder upp till dans så att de får bekänna färg. För pardans klarar de inte av. Vi kan se det på hur de trampat sina allianskolleger på fötterna så att de inte kan stå.

Media: Ab, Ex, SvD, SvD2, DN, DN2.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,