20110221

Inför nästa klassresa?

För dem som gjort resan vad gör vi? Socialdemokratin har alltid strävat efter att flera ska lyfta sig ur källaren. Det är bra men vad gör vi sedan med dem som tagit klivet?

        Jag skriv tidigare i en postning om den socialdemokratiska idéen som bygger på att vi höjer golvet och bygger nya våningar utan att lämna någon i källaren. Men en fråga som återkommer är vad som vi har att erbjuda dem som tar klivet och har tack vare det socialdemokratiska samhällsbygget har fått det bra.Hur ska de nya våningarna inredas? Ja samhällsbygget ligger kvar och moderaterna justerar lite på ytan utan att riktigt våga göra det frontalangrepp som de skulle vilja utifrån sin ideologi.

       Men frågeställningen som vi måste ställa oss är hur erbjudandet ska se ut för dem som vi erbjudut klassresan. För om de nu är nöjda med resan så vill vi att de även gör nästa resa med oss och inte går till nästa researrangör. Vi måste paketera socialdemokratin 2:0 klivet vidare. Ett kliv som ser mer till mentala innehållet än det fysiska. Vi vet att denna grupp nu har boende, mat på bordet och möjlighet till fritid. Men vad saknas dem och hur löser vi deras problem. Jag tror inte att det är med ett skrik på valfrihet. Det är ingen lösning som man vinner på sikt med. Om man lyssnar runt så är det mer gnäll på alla val som upptar tid och man ändå inte blir nöjd.

         Men med detta så får vi inte heller bli fartblinda och glömma de som inte kunnat vara med på den första resan utan även ge dem förutsättningar att göra resan. Men resan behöver inte alltid handla om att lämna det arbete som man har för att skaffa utbildning. Man måste kunna göra en resa utan att för den delen alla blir akademiker. Vi måste delarna som gör att resan låter människor att växa. Att finna trygghet i sin vardag och känna att man inte bara är en robot. Uppgiften är att bygga in en personlig utveckling i det fortsatta samhällsbygget som även de som gjort resan känner att de kan ta del av. Med de som bas kan vi åter finna berättelsen om framtiden som lockar. Lämna procenten till Olle och Helge.

Media: Ab, SvD,
Bloggat: Alexandra Einerstam på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,