20110211

OMVAL: Demokratin får inte slarvas bort

Det blir omval i Västra Götalandsregionen och Örebro Det innebär att demokratin tar ett varv till och det är bra. Visst fördröjer det att arbetet kan sätta igång men priset för demokratin är aldrig för högt.

        Idag meddelande valprövningsnämnden att det blir omval på två ställen i Sverige. Det är bra ur den synvinkeln att demokratin och dess beskyddare fungerar. Det är av vikt att behålla trovärdigheten i vår valprocess så därav att dagens beslut glädjande. Visst hade det varit bättre om det fungerat från början. Men nu när det inte fungerade så är dagens beslut till glädje.

          Två frågor som nu kommer är hur valresultaten kommer spegla temperaturen i landet i september eller om det blir ett val med helt nya förutsättningar. För partierna blir det att samla ihop sig till en ny valrörelse. Med nya politiska förutsättningar efter bokslut så kan det bli resultat som går helt i annan riktning gentemot den riktining som var i september.

            Den andra frågan är om det inte är dags att se över systemet. En fråga som förekommit är den kring en digitalisering. Till valet 2014 behöver vi gemensamt se över valproceduren. Med de frågor som idag kommit dagen och med de delar som framkommit direkt efter valet så måste vi utreda och se om vi kan förenkla och trygga processen.

       Misstänker att vi kommer få en längre sammanfattning av Kent Persson som bör ladda för valrörelse ikväll. Jag kan sammanfatta det hela med att  varje enskild röst är viktig och nu har vi papper på det.

Media: Ab, Ab2, SvD, Nyhetskanalen, SVT, Ex, DN.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,