20110212

En mening som väcker mig

Mubarak har lämnat landet, folket jublar, omvärlden jublar men över vad, ingen vet vad som kommer hända. Blir det demokrati eller tar en nu odemokratisk regim över. Det kommer vara dagar av ovisshet och frågan om spridning lever vidare.

        "Islam har visat sig vara förenligt med demokrati i till exempel Turkiet och Indonesien. Det finns inget skäl att tro att det inte skulle fungera också i andra muslimska länder" Denna mening avslutar dagens ledare i DN och jag blir förvånad över att denna liberala tidning inte har större kunskaper. För mig är inte religion och demokrati motsatser utan två delar som lätt kan gå sida vid sida. Sedan må totalitära stater och ledare använda religionen som dåliga argument för att inte släppa kontrollen men det är annan fråga.

         När det gäller Afrika och de länder som finns så är mycket av problemen skapade av oss i Europa. Genom vårt koloniserade och uppdelande mellan oss så slog vi söner fungerande strukturer som fungerat genom åren. När vi sedan lämnade kontinenten så blev de ledare som tog vid, skolade i Europa men med de gamla kulturerna med sig i ryggraden. Många fungerade dessutom som marionetter åt de forna kolonialherrarna. Sittande i Europa satt herrarna och med kartan och drog strecken. Ingen hänsyn togs till geografi, lokala stammar eller kulturella skillnader. Tänk tanken om Ett gäng från Asien delade upp Europa enligt samma måttstock. Vi kunde se det till viss mån i forna Jugoslavien. Så att det oroligheter i Afrika och att det inte finns fungerande styren har på detta sätt sin naturliga förklaring. Men sakta så förändras scenen och nya ledare bättre förankrade bland sina väljare tar form. Samtalen kring att finna fungerande gränslinjer kommer nu upp till ytan genom bland annat Sudan.

        Bilden som jag har av länder i Afrika är att det inte är religionen som är problemet utan i många länder sitter kristna och muslimer sida vid sida och styr. Har sett det både i Kenya och Uganda. Det är stammarna och med det marken som är problem-områden. Uppdelningar av väst utan lokal kunskap. Så det som nu händer i Egypten har väldigt lite med religion att göra utan mer med makt och styrande kulturer.

       Men vad händer nu i Egypten? Kommer militären att ta över och kommer de släppa makten till folket. Vet att det är allt för många militärer världen runt som gillar maktens tjusning. Vi vet dessutom att demokrati inte är något som man inför över en natt. Det är en process över tid som aldrig tar slut utan ständigt måste erövras och utvecklas. Egypten har nu chansen att ta de första stegen och andra länder ser på med blandad glädje och skräck. För nu blir det instabilt i regionen och så må vara. Men jag kan lugnt sitta i min soffa och följa dramat genom media. Långt från oro. Men jag bryr mig. För det är ingen skillnad på människor här eller där. Vi vill alla ha kontroll över våra liv och vardag. Känna oss trygga och ha möjlighet till utveckling.

Media: Ab, Ab2, Ab3, Ex, Ex2, Ex3, Ex4, SvD, SvD2, SvD3, DN, DN2, GP, SVT.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,