20110201

Två miljoner, svenska vapen. Det finns en vilja till förändring, men...

Det är stora krafter i krafter i rörelse i Egypten. Men även i ambassader runt om i världen. Enligt media är det idag över två miljonen i rörelse i Kairo. Men frågan är vad som händer. Kommer de protesterade folket bli nöjda med en ny ledning eller är det protesten för protestens skull.

           Visst är det stort med en miljon människor som nu protesterar på Kairos gator. Visst hoppas vi på en demokratisering av Egypten. Men det finns farhågor som både jag, Peter Johansson och även Johan Westerholm skrev om i går. Ofta i dessa situationer blåses de upp förhoppningar som ingen ledare klarar av att axla. Vi kan se det på USA och Barack Obama. Han har inte gjort en dålig tid vid makten utan det var förhoppningarna från väljarna och omvärlden som var så mycket större. Så den demokratiserings process som nu är på gång i norra Afrika med Egypten och Tunisien i spetsen vet vi inte vart den kommer landa. Kommer den stanna av eller ta sig vidare i andra icke demokratiska stater.

        En fråga som nu lyfts här hemma är om det är Svenska vapen som nu används i de strider som rapporterades Socialdemokraterna vill nu att frågan granskas och det är bra. Men är det populistiskt då vi för en vecka sedan tyckte det var ok att sälja vapen till Egypten. Den Svenska vapenexporten bör få en seriösare prövning än denna. Enkelt uttryckt så är vapen till för att döda med. I försvar eller attack. Så att bli förvånad att Svenska vapen dyker upp i oroshärdar är naivt. Men frågan ska prövas och då från ett brett perspektiv som tar in mer aspekter än det som nu pågår i Egypten.

Vi väntar nu på att Regeringen genom Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt kommenterar läget och vad den Svenska staten står i frågan. Jag har sökt på UD,s  pressplats det vill säga herr Bildts blogg utan att kunna se vad vi tycker.

Media: SR 1, 2, 3, 4, 5, Ab 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, DN 1, 2, 3, 4, 5, Expr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, BLT 1, 2, 3, 4, GP 1, 2, 3, 4, 5, SVT 1, 2, 3, 4, 5, 6 samt Alliansfritt Sverige den progressiva nyhetsportalen.
Bloggat: Martin Moberg på ämnet, samt ett tack då jag fräckt snodde lite länkar :)
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,