20110303

Den enskilde i migrationspolitiken

Man kan ställa sig frågan vad som var syftet med dagens överenskommelse kring migrationspolitiken. Är det för de enskildes skuld eller finns det andra syften. När statsminister, Fredrik Reinfeldt säger att dörren för främlingsfientliga krafter är stängd. missförstå mig inte men det är av vikt att vi reder ut syftet med lagstiftning. 

            För mig är det en skillnad om syftet med lagen är att underlätta och hjälpa utsatta eller om det är utifrån politiskt spel. Migrationspolitiken måste i mina ögon ha de enskilde hjälpsökande för sina ögon. Visst kan det finnas system som vi bygger och visst finns det samhällskonsekvenser som ska med i beräkningarna. Men den enskilde måste få fokuset. Som socialdemokrat har vi varit duktiga systembyggare. System som inte alltid varit i samklang med den enskildes strävan till utveckling. Det kan gälla allt från flyktingens sökande efter trygghet till den högutbildades jakt på karriären. Det är inte alltid lätt att få pusslet att gå ihop. Då har systembyggandet varit en lätt väg att gå. Men den tiden måste vara över nu.


          Socialdemokratin är en frihetsrörelse som med kollektivet som modell hjälpt den enskilde att nå frihet. Men besluten har inte alltid varit de rätta och istället för att använda kollektivet som en hävkraft för den enskilde har det blivit tvärtom. Allt under systembyggandets kärna. Det är inte socialdemokratins fel likt det är liberalismens fel att diktatorer kommit fram eller folk blivit förtryckta i religionens namn.

           Så när nu det ska till en ny migrationspolitik så är det av vikt att den enskilde får stå i centrum. Att med politiken och synen på individen, vår människosyn, de mörka krafterna inte får andningsutrymme. Det som jag tycker är bra med dagens uppgörelse är att vi kommer sluta straffa barnen utan att vi ger dem en bra start i live oavsett skälen till att de befinner sig i landet. Barn är barn oavsett vart i världen de befinner sig.

         Som avslutning måste jag ändå ge en reflektion på hur Kristdemokraterna agerade vid presskonferensen idag. Det är enligt dem inte möjligt att lägga ansvaret på den enskilde medborgaren utan här måste politiken till och visa vart skåpet ska stå. Hur var det med köksbordet?

Media: Ab, Ex, SvD, DN, DN2, SVT, SVT2, SR.
Bloggat: Kent Persson på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,