20110320

Så formas nya lag men var är det nya?

Idag kan vi ta del av de byten i socialdemokraternas VU som valberedningen föreslår. Det som får mig att lyfta på ögonbrynen lite är att Mikael damberg blir ekonomisk talesperson. Annars är det inga kioskvältare som presenteras. Nytänket känns tyvärr avlägset. Alla verkar utsedda för att klara maktbalansen i partiet mer än att utveckla detsamma.

         Det är inga kioskvältare som vi får ta del av utan idel kända namn. Jag vet inte riktigt om det är den offensiva laguppställning som vi får. Läser vi Ylva Johansson blogg så blir det tydligt att traditionen att sitta på stolen för att vara representant är viktigare än vad man kan tillföra "Samtidigt har det varit valberedningens uppdrag att bygga ett nytt lag för den nye partiordföranden. Stockholms arbetarekommun har traditionellt haft en plats i VU och bör självklart ha det också i framtiden. När nu Carin Jämtin, som varit Stockholms representant, blir partisekreterare vill Stockholms AK gärna ha sin distriktsordförande Veronica Palm som Stockholms representant. Det är ett både rimligt och bra förslag".
    
        Jag har och driver linjen att vi måste bygga en ledning utifrån de kompetenser som partiet behöver för att genomföra politiken och vinna val. Representationen och förankringen får lösas på annat sätt. Vi ser hur det fortfarande är bevakning som gäller mer än att se till att föra partiet framåt. Jag tror att de personer som är föreslagna kan göra ett bra jobb, men de är utsedda för att tillgodose andra intressen och maktsfären. Åter så ligger vi kvar i det gamla.

      Det som är kvar av spänning när detta skrivs vem den sista personen är som ska ta plats i VU. vi vet att det ska vara en kvinna och kan man tro att det ska våga utmana och välja in Lena Sommestad? Ser gärna också Anna Johansson som en tillgång. Vi vet att dessa två har varit framträdande i debatten kring utvecklingen av partiet.  Bilden hittills ser ut som följer:
Valberedningens förslag:
Partiordförande: Håkan Juholt (fyllnadsval efter Mona Sahlin)
Partisekreterare:
Carin Jämtin (fyllnadsval efter Ibrahim Baylan)
Fyllnadsval till verkställande utskottet
Ledamot:
Mikael Damberg (efter Thomas Östros)
Suppleanter
Veronica Palm (efter Carin Jämtin)
Leif Pagrotsky (efter Mikael Damberg)
En kvinna (efter Ylva Johansson) presenteras senare.
        Jag blir för var dag som går allt mer bestämd på det är ohållbart att inte ha en kongress till hösten i år. Att den dörren måste öppnas igen. Vi kommer inte att få ordning på partiet. Jag vill nu veta vad vår blivande partiledare har för syn på frågan. Är det en laguppställning utifrån "vinna val" eller är det för maktbalansen?

Media: Ab, SvD, SvD2, SvD3, DN, Ex, SVT, SVT2, SVT3, SR, GP.
Bloggat: Ledarbloggen och Johan Westerholm som jag snor lite länkar av. El GordoMartin Moberg, Roger Jönsson,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,