20110423

Och i påskägget från SvD fanns bara krav på... Sänk skatten

Så ett varv till gällande skitjobben och denna gång kring företagarna. Svenskan idag genom Per Gudmundson försöker vrida bilden från de anställda på företag med skitvillkor till att det egentligen inte är så synd om dem utan företagarna.

       Svenska Dagbladet fortsätter trumma på med sitt budskap som alltid hamnar i samma svar. Sänk skatten. Men de företagare som jag mött och ställt frågan till är det ingen som skrikit sänk skatten utan det är andra problem som dyker upp. Det är regelverk, möjligheterna att få hjälp in på nya marknader mm, men inte en sänkt skatt.

        Idag är det många som blir egenföretagare inte för att de vill utan för att alternativet är arbetslöshet. De kan tyckas som en bra del, men ser vi till villkoren så är det en grupp som går från att vara anställda, blir uppsagda, kommer tillbaka till sin arbetsplats med F-skattesedel. Vinsten är en ökad otrygghet för den enskilde och ökad flexibilitet för företagaren. Men den enskilde som anställd med hela samhället bakom sig blev nu ställd ensam utan det försäkringsskydd som man hade som anställd. Här är det insatsen behöver göras. Mot alla de som egentligen vill vara vanliga löneslavar och trivs med det och inte är entreprenören som gillar högre risker. Den enskilde som med detta drag till och med riskera att förstöra sina sociala nätverk. Att starta och driva eget är inget som alla kan eller ska. Så med SvDs ingång om att det i grunden handlar om för höga skatter och för låga vinster faller med det samman. Det är tryggheten för den ofrivillige företagaren som måste säkras och stöttas.

          För om de handlar om att sänka skatter så är de sänkta med 100 miljarder och om inte det räcker till så vet jag inte. Men för mig blir det tydligt att det åter igen inte är sänkta skatter som frälser landet i påsktider utan något annat. Ett tips från påskharen är att pröva med medmänsklighet, solidariet och rättvisa (och det är inte att ta bort värnskatten).

Media: SvD, SvD2, SR.
Bloggat: Sebastian Stenholm med den underbara rubriken "Dumhetslåset på DN:s ledarredaktions tangentbord är uppenbarligen ur funktion" och det verkar vara smittsamt på den borgerliga ledarsidorna
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,