20110429

Moderaterna vill begränsa föreningsfriheten

Frågan är vad vill Moderaterna med deras fyra stödpartier? Hur ser de egentligen på offentliggörandet av bidragen till partier? Det finns fortfarande frågor som Moderaterna inte vill svara på. Men en av de intressantaste är om Moderaterna vill begränsa föreningsfriheten?

         Grunden är hur Moderaternas partisekreterare uttalat sig kring vem som ska styra TCO -Synd att valberedningen till TCO framhärdar i att ordföranden ska ha partibok från S när det inte speglar medlemmarna. #svpol #konservatism. Och nu så vill hon bestämma hur LO ska organisera sitt arbete och vilka de ska samverka med.  Detta skriver Sofia Arkelsten på Twitter idag: -Endast 1,7 årsarbetskrafter ger LO till S enligt årsredovisningen. Det håller inte. Samarbeta - mer redovisa det. #svpol #partibidrag. Med  Twitter inlägg har partiet som vill bli statsbärande gjort två uttalande kring hur förningar ska organisera sig och vilka de ska samverka med. För min del är det ett inspel i föreningsfriheten. Moderaterna väljer däremot att inte ta upp de föreningar och organisationer som stödjer dem själva. Hur många timmar ger Svenskt Näringsliv, Timbro. Villaägarna, Almega, SNS mm.


          Så vad Moderaternas egna sidoorganisationerna ger ska vi inte fråga om. Karin Pettersson på Aftonbladet skriver idag -Exempelvis drev Villaägarna i val­rörelsen en kampanj till stöd för alliansen.
Enligt tidningen Resumé kostade kampanjen upp till åtta miljoner kronor, vilket är nästan i nivå med Vänsterpartiets hela valbudget. Jag har inget emot det och tycker att Villaägarna får driva vilka kampanjer som helst som de beslutar om. Men om de ska stödja ett parti ska det redovisas.

         Slutsatsen blir att vi måste likt andra länder lagstifta i frågan. Vi kan inte bara låta detta fortgå till en stor skandal dyker upp. Den motvilja som moderaterna visar gör att man börjar fundera vad de vill dölja. Sverigedemokraterna är på samma sida i frågan och där kan jag tänka mig att det finns en allt skitigare buk som de inte vill ha upp i ljuset. Med Moderaternas linje så blir det indirekt ett stöd till att Sverigedemokraterna kan fortsätta mörka sina källor.

Media: Ab, SvD, SvD2, DN, DN2.
bloggat: Peter Johansson, Sandro Wennberg som jag lånar lite länkar av Roger Jönsson, Martin Moberg x 2, Johan Westerholm, Daniel Mathiesen, Röda Malmö, Alliansfritt Sverige, Mary X Jensen (M) och Dagens Arena gånger två som för övrigt har den förnäma sajten Partibidrag. Samt statsvetarna Jenny Madestam och Jesper Strömbäck
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,