20110412

Fredrik Reinfeldt är inte statsbärande utan statsägare

Kan inte släppa hur underskrifterna idag var formulerade i De fyra borgerliga partiledarnas debattartikel i DN. Tre var partiledare och en statsminister. En utveckling som jag måste stanna upp och tänka lite över. En tisdagsreflektion.

         Det finns en inneboende önskan hos många politiker att få epitetet statsbärande. En, i positiv mening, titel som visar på att man står över den vardagliga partipolitiken och ser hela nationen som sin uppdragsgivare. Det är en titel som man inte själv sätter, utan efter återkommande bevis på sin politiska gärning får av folklagren. Det finns inga genvägar på den fronten. Men de finns de som tror att statsbärande är det samma som bli ett med statsapparaten och socialdemokraterna har beskyllts för det efter många år vid makten och då det blivit svårt att se vems är vems. Ur det perspektivet var det bra att vi socialdemokraterna fick kliva åt sidan en sväng. De värsta kritikerna på denna punkt var moderaterna. Likt en utsänd bäver från Maud Olofsson gnagde de på i frågan.

         Men vad är det nu som händer? Moderaterna tar över rodret och vips så är all gammal kritik på hur land ska ledas som bortblåst. Moderaterna ska bli statsbärande är det budskap som trummas ut. De har inte förstått. Sakta men säkert lägger de beslag på statsapparaten. De tar sin partisekreterare och gör honom till en statssekreterare, numera kallad propagandaminister, i statsrådsberedningen, men uppdraget i stort det samma. Redan när Schlingmann tillsattes kom det varningens ord för att moderaterna flyttade sitt partikansli till regeringskansliet. Ingen sa direkt emot utan det blev någon form av uppgivenhet och låt gå, Det är inte Italien...Men sakta växer en bild fram av en Rasputin som styr det som sker utan att ha ett synligt ansikte och ett ansvar gentemot väljarna. Moderaternas styrande tar sig märkliga former när de även vill styra den politiska färgen på fackliga ordföranden.

         Så för ett par veckor sedan kunde vi se hur moderaterna genom propagandaminister nu skulle styra de opolitiska tjänstemännen att propagera och försvara den misslyckade moderata politiken som trummades ut. För det visade sig att den hjälp man hade från den borgerliga ekokammaren inte hjälpte, särskilt gällande sjukförsäkringen. Senast var det debatten med Håkan Juholt som avstyrdes. Det finns inte plats för misslyckande om man ska äga staten och inte bli ifrågasatt...

           Med andra ord så fortsätter moderaternas resa att styra landet. De små partierna får lugnt finna sig i vad propagandaministern slänger åt dem. Moderatledaren tituleras sig numera bara statsministern och visar på att han blivit ett med uppdraget. Socialdemokraterna har lärt sig läxan. Håkan Juholt sa i helgen att kommun, landsting och riksdag har vi till låns men partiet äger vi. Lyssna på det Schlingmann och Reinfeldt. Om ni inte gör det så kan det bli ert största politiska misstag.

Media: Ab, Ab2, Ex, SvDSvD2, DN, SVT,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,