20110503

Är trenden bruten i Vimmerby eller är det uppblåsta förhoppningar

Så har Svenskt näringslivs kommunranking kring företagsklimatet kommit. Vimmerby bryter trenden och går efter många års fritt fall fram 7 placeringar. En av de positioner som stärks mest är politikernas syn på företagande. Är det en Glennfalk effekt eller är det något annat?

       Jag tror inte att denna ranking är saliggörande men idag är det den de flesta kommuner ändå förhåller sig till och planerar sin näringslivsverksamhet ifrån. Så när den idag presenteras kommer Vimmerbys moderater kommunalråd slå sig för bröstet och visa att han är på rätt väg. Den största knäcken kommer drabba Centern som har haft huvudansvaret för att Vimmerby sjunkit som en sten. Säkert kommer det läggas en skuld på tidigare kommunalråd men en majoritet består av fler personer. Men har det hänt något konkret som faktiskt underlättar för de lokala företagen så är svaret nej. Det är en massa prat men inga beslut är än tagna. Så ska man göra en första tolkning är det en tro på att det ska bli bättre. Det ska inte förringas utan kan rätt använt vara en bra drivkraft för en kommun.

        För det som många mindre kommuner lider av är dåligt självförtroende och Vimmerby är inget undantag. Det kan märkas märkligt med de förutsättningar som kommunen har.

       Så hur dessa siffror kommer användas får vi vänta med att se. Kommer Micael Glennfalk att orka leva de förhoppningar som nu finns eller kommer han falla när man märker att det inte blir den konkreta verkstad som man utlovats.

Media: Exp, SvD, SvD2, DN, E24.
Bloggat på företagsrankning: Magnus Andersson, Martin Moberg, Kent Persson och Michael Granstedt på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,