20110531

Paralleller mellan slott och sossar

Han vände blad för att visa upp ett blankt som gör att vi målar våra egna bilder av vad som hänt. Nä, statschefen klarade inte att ta sig ur de turer som rantat runt i media. Boken har tydligen fler sidor och vi verkar få skriva dem själva.

           Egentligen så hade jag inte tänkt skriva något om Kungen utan ansåg att jag var klar med frågan. Men sittande i Borgholm väntande på att landstingsfullmäktige ska dra igång bara en bit från Solliden är det svårt att inte fundera över kungahuset. Att jag vill avveckla kungahuset är ingen hemlighet. Men resan dit är lång, kanske lika lång som denna bladvändning som kungen sysslar med.

           Men när nu det värsta dammet har lagt sig efter drevet så kommer frågan kring hur kungahuset ska hanteras vidare. Att bara gå tillbaka till tiden före böcker och bladvändande är det nog ingen som tror är möjligt. Vänsterpartier har fört fram frågan kring en ”sanningskommission” och jag vet inte säkert om det är rätt väg att gå? Det som måste ske är en tydlighet och öppenhet från monarkins sida.

           En väg kan vara att dela på apanaget. Att Kungen med familj får en månadslön i nivå med statsministern och slotten och övriga fastigheter behandlas som statens övriga kåkar. Helt enkelt ett mer öppet förvaltningstänk över hur vi hanterar kungens framtid. Sedan är det mer personliga frågor om Kungen kan eller ska sitta kvar med den förtroende kris som råder. Frågan är när denna kris kommer slå så att Kungen mer blir en belastning för rike och näringsliv. För vi alla är medvetna om Kungens roll som säljare av landet och våra företags produkter.

            Tja, frågan är inte avdömd och kungahuset hör gårdagen till. Men nu har vi det och då får vi förhålla oss till det. Ska jag vara elak så finns det paralleller mellan slott och sossar. Gamla system som inte varit bäst på att modernisera sig. Men det går att ändra för båda. Frågan är vem som har den största viljan... Nu har jag viljan på hotellfrukost.

Media: Ab, Ab2, Exp, SvD, SvD2, DN, DN2, SVT.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,