20110504

Skattesänkar-knockout från di blåe...

Kan inte låta bli att le åt formuleringen -Eftersom allmänhetens respons på skattesänkningar är så stor skulle nämligen samhällsekonomin växa så mycket för varje krona i sänkt värnskatt så att ungefär lika mycket i nya skatteintäkter skulle skapas. Så skriver Skattebetalarnas förening på SvD Brännpunkt.

          Att allt är saliggörande om skatten sänks är ett gammalt budskap som den dåvarande moderatledaren Bo Lundgren trummande fram i valrörelse och valet var förlorat. Nuvarande moderatledaren Fredrik Reinfeldt har försökt linda in budkapet men politiken är densamma. Då kommer skattebetalarnas förening ut på banan i bästa Bo Lundgren stil och mosar på med dynamiska effekter. Jo de finns. Den rika blir rikare och den fattige blir fattigare. Alltid så är det en fråga kring att sänka för de redan välbeställda. Inte kommer frågan om att förändra nivåerna i grundavdraget som skulle slå mer fördelningspolitiskt rätt. En förändring som skulle frigöra mer köpkraft hos de som idag har liten eller obefintlig.

        Här är det tydligt att det är två politiska idéer, ideologier, som står emot varandra. Den ena bygger på att vi med egna pengar ska sörja vår egen välfärd mot den andra, socialdemokratiska att vi gemensamt tar ansvar för varandras välfärd. Den andre modellen har internationellt visat sig överlägsen och länder runt i världen har använt Sverige som exempel när de formar sina egna modeller av välfärdsförsäkringar. De vänder sakta de privata försäkringslösningarna ryggen för att bygga gemensamma lösningar.

För det när vi går samman som vi kan lösa barnfattigdomen. Det är när vi tar ett gemensamt ansvar för de sjuka och arbetslösa som vi kan lösa deras problem. Vi gör det inte genom att sänka skatter för de redan välbeställda. Nä dagens artikel i SvD var fånig och slår direkt tillbaka som en rak vänster (ja både ideologiskt men jag är också vänsterhänt) på dem själva.

Media: DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4
Bloggat: LO-bloggen, Martin Moberg på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,