20110615

En desperat Allians...

Det är en märklig artikel som vi idag kan ta del av i DN. De fyra gruppledarna för regeringspartierna skriver en debattartikel som med ett märkligt innehåll. Den andas desperation, inte självsäkerhet.

          Kan inte hålla fingrarna borta från tangent bordet i väntan på avfärd mot Västervik och skalpellen. Den DN-debatt som de fyra gruppledarna fått ihop är ett krystat försök till att göra politik av spik. För det är inget i artikeln som andas framtidstro utan en tro på sänkta skatter än här och än där ska vara saliggörande. De pekar på att det inte finns en samlad opposition och p det finns bara ett svar. Och? Sedan valet har de tre RödGröna partierna bestämt sig för att de behöver utveckla sin egen politik för att i god tid innan valet se hur konstellationen ska se ut inför 2014. Inget märkligt, men frågan är hur eniga egentligen Alliansen är. Bilden som växer fram är den kaxige moderaten som styr de tre andra, men upproret blir allt tydligare. Det är tre små partier inom Alliansen som kämpar för sin politiska överlevnad och kommer allt närmare 2014 bli mer och mer desperata. Allt tal om att inte lyssna på opinionsundersökningar blir bara prat och partistrategerna biter på naglarna.

          Jag kan bara inte  undanhålla er ett stycke som jag tycker säger mycket om regeringens politik eller ska vi säga ickepolitik. "Under riksdagsåret har det kommit utvärderingar som visar att Alliansens sjukvårdspolitik fungerar väl. Enligt Konkurrens­verket har det startats mer än 220 vårdcentraler sedan vårdvalsreformen trädde i kraft. Det är ökning med en fjärdedel, och innebär förbättrad tillgänglighet". Det som som de väljer att lyfta fram är Konkurrensverket och inte något kring patientsäkerhet eller annat. För mig som sjukvårdspolitiker i Sveriges bästa landsting och där det inte öppnat direkt fler vårdcentraler och ändå så har vi bäst tillgänglighet blir det ett dåligt mått från regeringens sida. Det visar bara på att de inte har någon politik förutom privatiseringar, konkurrensutsättningar och så förstås stora skattesänkningar. Enkelt uttryckt klassisk moderatpolitik.

         Men artikeln ska sättas i dagens ljus där ljuset kommer vara på den partiledardebatt och jag misstänker att bilden kommer vara att försöka få Fredrik Reinfeldt att tala för hela Alliansen och frågan är om det kommer lyckas. Kommer inte de tre små ta alla chanser att visa upp sig? Frågan är om oppositionen just kan peka på de sprickor som finns inom regeringen. Att det finns sprickor kan belysas genom att regeringen bara förhållit sig till vad socialdemokraterna tyckt den senaste tiden och på de funnit styrka, inte med egna förslag.

          Nu lämnar jag in för att ta mig till skalpellen och återkommer senare, troligen inte idag, men man vet aldrig...

Media: Ab, DN, DN2, Exp.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,