20110629

Nordkorea eller Atlantis? Nä, Maud Olofssons minne

Hyllningar bortom allt sunt förnuft. När Centern gör bokslut Maud Olofsson så sparar det inte på krutet och frågan är om ens de gamla ledarna i Nordkorea får samma hedersbetygelser?

        Centerns partisekreterare sammanställer 12 punkter som ska förklara Maud Olofssons storhet. Ingressen låter:
”Var tid har sina hjältar. I antikens Grekland och Rom var det främst manliga gudomligheter som kämpade mot märkliga vidunder. I vårt 2000-tal är det en norrländsk ledarkvinna som slåss för människors livsvillkor. Maud Olofssons storverk betyder mycket för Sveriges framtid.”. 
          Maud Olofsson sida vida sida med de Grekiska och Romerska gudar... Det är ingen hävd på självbilden. Partiledaren som sakta men säkert likt Atlantis dränkt Centern i Allianshavet. Snart ett minne blott en legend som ingen kommer veta var sann...

         Jag har tidigare skrivit om Maud Olofsson och de bleka avtryck hon avgivit. Att hon har varit en synlig partiledare är det inget att sticka under stol med. Men har det belönats? Nä! Nu med tal om att nå 20 procent med ny ledning. Om så är fallet varför dessa fabulösa omdömen över en misslyckat ledare. Det Maud Olofsson gjort att hålla samman Alliansen till en kostnad av ett centerparti i förskingringen.

Ser vi sedan på de punkter som radas upp så...
1. Nystarten. Ett trött och håglöst centerparti fick 2001 ny kraft, en tydlig politisk kurs och alltfler anhängare. (Lika med knappt fyra procent... min kommentar)
2. Det öppna Sverige. Socialdemokraternas planer på övergångsregler för att hindra medborgare i de nya EU-länderna från att arbeta i Sverige sändes utan pardon till papperskorgen.
3. Federalismen. Som första parti utmejslade Centerpartiet en klar politisk idé om hur samhället kan byggas ur ett medborgarperspektiv. Från lokal till internationell nivå.
4. Landsbygdslyftet. Från larmet om den regionala och sociala klyvningen till en sammanhållen landsbygdsstrategi och etableringen av Norrlands Innovation.
5. Högforsmötet. Efter decennier av borgerlig splittring bildades Alliansen hemma hos Maud 2004. Få kunde då ana Alliansens betydelse.
6. Detroni(s)eringen. För fem år sedan hade socialdemokraterna styrt Sverige i 65 av 74 år. Men i september 2006 började den postsocialdemokratiska eran när alliansen segrade.
7. Skattebetalarnas pengar. Många ropar på att regeringen ska spendera miljarder av skattebetalarnas pengar på att köpa bilfabriker. Men Maud har bestämt hållit emot.
8. Klimat- och energiöverenskommelsen. Efter Alliansens överenskommelse om klimat och energi har den gröna energin äntligen fått rejäl fart. Och ingen vill investera i ny kärnkraft när pappa staten inte står för notan.
9. Entreprenörsvågen. Förr brukade näringsministrarna kallas pratministrar. Men med Maud vid rodret har nyföretagandet i Sverige slagit nya rekord.
10. Kvinnoförebilden. Den enda svenska kvinnliga partiledare som samtidigt klarat att regera landet. Maud har skapat ambassadörsnätverk för kvinnors företagande som slår nya rekord. Hennes liberala feminism skapar ny frihet för många kvinnor.
11. Nybyggarlandet. Vissa hukar i den nationalistiska politiska snålblåsten. Men Maud vågar ta debatten om att vi behöver fler människor som kommer till Sverige och arbetar.
12. Värderingsskiftet. Steg för steg börjar alltfler förstå att det är människor och företagare som skapar de nya jobben. Inte staten och myndigheterna. Utan alla vi ivriga bävrar.
         Jag tänkte kommentera alla punkter men med dem på bild så talar dem för sig själva. Så likt ivrig bäver gnager Centern av sina egna grenar och snart faller de i dammen och sköljs bort från den politiska kartan...


Bloggat:
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,