20110701

100 dagar och nu vill vi ha svar!

På fredag, tyvärr efter jag lämnat Almedalen, så kommer Håkan Juholt hålla sitt tal. Har jag tur så har jag kommit så nära fastlandet att jag har täckning och kan höra talet på nätet. Men vad ska Juholt säga.

            Ylva Johansson ansluter till oss som ställer krav på partiledningen efter hundra dagar. Självklart har hon en egen agenda att bli vald till ordförande i (S)-kvinnor. De punkter som hon lyfter är bra och inget fel med det. Så att Håkan Juholt bör ta till sig av debattartikeln och gärna baka in svar i talet i Almedalen. För talet i Almedalen måste var nytt. Han kan inte hålla linjetalet från kongressen i mars, då han blev vald. Juholt kan inte hålla de tal som han haft under sina resor i landet efter han blivit vald. Det måste vara ett tal som ger svar, inte mer frågetecken.

            Under veckan hoppas jag på att socialdemokraterna presenterar mer politik. Inte popcorn utan konkreta löften som följs upp i höstens budgetmotion. Visar på att vi är ett tydligt alternativ. Att Håkan Juholt fortsätter bygga politik på de tre begrepp han under våren berättat. Att klä dessa i konkret socialdemokratisk politik.

           Men under veckan måste också Håkan Juholt ge besked om hur arbetet med ett nytt partiprogram ska se ut. En arbetsordning, kalendarium måste till. Carin Jämtin måste visa att hon som partisekreterare vill förändra, förnya partiorganisationen. Hundra dagar är gångna och svaren är än inte presenterade. Nästa vecka är det fler än jag som vill se dem.

           Håkan Juholt har under sina första hundra dagar gjort ett piggt intryck och helt klart ställt till det för moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Men det räcker inte för att vinna valet 2014. Vi ska vinna valet på våra egna meriter och vårt partiprogram som med tydlighet visar på hur vi vill forma ett samhälle för 2000-talet.

          Jag vill att vi ska vara löntagarnas självklara parti. Men också företagarnas. Det är en utmaning och det är inte ett motsats förhållande. Vi ska bygga en politik för tillväxt men den ska vara baserad i ett hållbart samhälle som ser klimatet och miljön som möjligheter, inte hot mot våran livsstil. Att samhället där alla har sin roll för utvecklingen. Att vi ser varje individ som den viktiga person den verkligen är. För om vi gör det så stärker vi sammanhållningen och med det så går samhället framåt.

       Så Håkan Juholt du ska under veckan peka på politiken och Carin Jämtin du ska visa organisationen vägen så att politiken kan förverkligas.

100 dagar är gångna och vi tyar inte längre...

Media: DN, DN2, SvD, Ab,
Bloggat: Peter JohanssonThomas Böhlmark, Martin Moberg på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , ,