20110720

Från svampen i skogen till svampen på Stureplan.

Tre personer, öppen process, medlemmarna styr. Ja, det låter bra men frågan är om det spelar någon roll längre? Centern är ett parti som inte längre har en egen själ, utan bara vill vara med...

       I morgon ska de tre personer som slås om ledarskapet i Centern presenteras. Det känns på undertexten som om de blir ett fortsatt kliv åt höger och med det sotdöden för Centern. Den möjlighet som Centern hade att återta initiativet so vågmästaren i mitten av svensk politik känns allt mer avlägsen. Sedan Centern sålde av sin mediasfär så har bilden av ett kampanjparti med fäste kring Stureplan blivit allt mer reellt. Från svampen i skogen till svampen på Stureplan. En resa som kostat många väljare och sympatisörer.

        Vi såg tecknet redan i gårdagens DN där vårdföretagarna sattes i centrum framför den enskilde patienten. I mina ögon så är det en resa som kommer leda Centern ut ur riksdagen och med kraftiga försvagningar i de kommuner som under långa tider varit centerfästen. Ser vi på mitt Vimmerby så har Centern mer än halverat sitt stöd de senaste valen och ingen ledning känns vid. De har idag ingen klar vilja om hur kommunen ska styras. Ingen ledargestalt som kan visa kommuninvånarna vägen framåt.

Så det som kan ge ett intryck är om de klarar den öppna processen. Här kan ges ett hopp om folkrörelsens rester i Centern. Men jag är tveksam. Ett parti i brant utförsbacke brukar inte klara en intern process så viljorna spretar om den framtida inriktningen. Så trots alla sken att vara pigga och klämkäcka, så misstänker jag att bittra strider kommer ta fart.

Striden i svampskogen...

Media: DN, Exp, SVT.
Bloggat: Johan Westerholm på ämnet.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,