20110704

Nä, Moderaterna har ingen framtid eller folkrörelse

Är det en folkrörelse vi ser?...
Framtidskommissionen är det nya greppet från regeringen. Och blir svaret från mig. Med tanke på att man under förra mandatperioden tillsatte Globaliseringsrådet o som tog fram en rapport med idéer och inget hände är jag tveksam till om det blir ett spel för galleriet.

            Bilden har satt sig att regeringen med Moderaterna i spetsen inte har en efterkrispolitik. Allt mer försöker Fredrik Reinfeldt gömma undan detta faktum med prat om konstitutionen och budgetregler. Åter talet om att moderaterna inte behöver Sverigedemokraterna. Men då innebär det att oppositionen måste lägga ner sina röster. Inte att regeringen måste söka brett stöd för sina idéer...

          Men ska vi göra en ansats att faktiskt kolla på vad framtidskommissionen ska innehålla så blir det inget att hylla. Allt presenteras i en debattartikel i DN som till stora delar kunde vara skriven av vilken politiker som helst. Åter så är frågan kring politiken och vad som de inte skriver? Det enda konkreta de har att lyfta, som också i viss mån utmärker, är som vanligt den krampaktigt drivna skattesänkningarna som ska vara saliggörande för alla.

          Men går vi vidare så blir det så att ett asgarv kommer över mina läppar. Moderaterna ska bli ett folkrörelseparti. V måste nog stoppa upp där och tänka på vad vi menar med folkrörelse.

  1. En folkrörelse bildar man inte bara så där uppifrån av en kampanjmakare eller propagandaminister.
  2. Folkrörelse bygger på ett underifrån perspektiv (Där håller både Centern och Socialdemokraterna på att tappa).
  3. Lika lite som man kan med ett beslut i regerigen inte bli statsbärande så blir man inte en folkrörelse på ett styrelsebeslut.
  4. En folkrörelse kräver en kollektivt tänkande och det kan man inte kalla den moderata ideologin.

       Bilden av en regering med moderaterna i spetsen som allt mer famlar på ett hav utan tanke på vilket håll eller hamn man ska till blir allt tydligare.

       Så dagens Almedalen för moderaterna verkar bli tafatt och en saknad av konkret politik. Ser vi framtidskommissionen så saknas framtidsfrågorna. Den verkar mer vara en populistisk jakt på socialdemokratiska väljare än att ge en bild av en ny färdriktning. Vidare så går sosse-light vidare med att moderaterna ska bli en folkrörelse. Den slutsats som jag drar är att Alliansen och då främst Moderaterna skräms av den fumliga Nystart som Socialdemokraterna dragit igång.

       Idag åker jag till Almedalen och kommer försöka ha en daglig rapportering därifrån men lovar inget. Klockan tre går båten och med finns även Martin Moberg. Vi är lovade att Tokmoderaten ska möta upp på kajen med ett flak öl. Vi får se om det stämmer...

Media: DN, DN2SvD, SvD2, SvD3, SvD4.
Bloggat: Johan Sjölander, Anders Lindberg på Abs ledarblogg, Thomas Böhlmark, Peter Johansson på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,