20110819

Alliansen faller långsammare än regnet till backen...

Kan inte låta bli att grubbla lite på hur de tre små allianspartierna måste ha det nu. För det värsta som kan hända små partier, särskilt i regeringsställning är kris. Då finns inget utrymme för att hoppa omkring och lova än det ena än det andra... En liv i krisens skugga är vad som väntar... Är det Alliansens fall se vi ser ljuset på?

          Av småpartierna är det endast Centern på den högra sidan som kan få lite ljus på sig men risken är att det ljuset kommer blicka mot konflikt. Ju närmare valet av nu ledare kommer det letas skit och och sprickor. Så frågan är om det kommer ge mer röster eller sympatisörer? Och frågan om att 50 procent av vården ska vara privat... På andra sidan så är det Vänsterpartiet som också står inför val av ledare och genom att de är i opposition kan de dundra på och på det sättet profilera sig mer.

         Möjligheten att synas under sommaren är de olika partiledarnas tal men ingen tar notis om det mer än just då inga avtryck. Regn, kungabarn och fallande börser tar över media. Men i helgen tar så de två stora över arenan och talen kommer jämföras och kanske leva ett par dagar med efterföljande debatt. Men den som tror att det kommer komma något stort kan nu ge upp. Utspelen kommer inte förrän till hösten och budgeten. Nu snickras det på kammaren. Moderatledaren kommer ge sken av att plånboken är tom och att det inte finns pengar till reformer. En pedagogisk risk då han samtidigt vill hävda sig som den mest ansvarsfulla statsministern och en som lyckats spara i ladorna för dåliga tider.

         Men det som borde oroa Moderatledaren Fredrik Reinfeldt är förutom den globala ekonomin är det faktum att det underlag som han bildar regering på i det närmsta är borta. Två av partierna ligger om inte under så oroande nära och ett tredje finner allt mer en egen linje som inte känns som om den ligger i närheten av moderaterna gällande ekonomi och försvar. Så spelet om makten inom alliansen och i slutändan av Sverige är ett spel som ingen vill spela öppet men som ändå pågår. Frågan är om propagandaministern har bråda dagar är nog ingen högoddsare. För klarar han ens att hålla ihop sitt eget parti.

Regnet faller utanför mitt fönster och frågan är om vi inte också 
bevittnar Alliansens fall om än långsammare än regnet utanför...

Media: SvD, SvD2, Ab, Exp, DN,
Bloggat: Johan Westerholm på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,