20110809

Med stängd dörr kan man inte bjuda på te!

Är det en rörelse som vi inte kan styra är det en självgående undergång som världen skådar. Börsen som en okontrollerbar varelse utan husse... Den andra frågan som kommer denna morgon är om börsraset kommer påverka mattläggningen i mitt kök?

           Världen är orolig och har så varit en tid Den Nordafrikanska våren med demokratiyttringar, vidare söderut till svält katastrofen på Afrikas horn. Nu Börsras och kravaller i London och vi ska inte glömma det som sker i Syrien. På nära håll så har händelsen i Oslo och på Utøya påverkat oss och då särskilt oss socialdemokrater som fick som det känns en direktträff.

         I sig så är det stora händelser men inget nytt men tillsammans så ställer det agendan på högkant och frågor om vår framtid blir mer centrala. En fråga som kommer av dessa händelser och som väckts av delar av högern i Sverige är om vi ska isolera oss. Ja det säger det inte rakt ut men när de ställer sig bakom hela eller delar av den politik som den Amerikanska Tea-party rörelsen står för så är det en oroande tendens att dra sig ur det internationella arbetet som blivit ett Svenskt signum. För min del är lärdomen av de kriser vi ser runt om i världen ett ökat internationellt engagemang. En fortsatt globalisering. Det är när världen sluter sig som risken för krig och konflikter ökar. Det är då spänningarna växer och konfliktytorna växer till.

         Med isolering så växer främlingsskapet och vi och dom blir ett signum. Vi och dom kommer också dela upp folk i vi som är bäst och vi som är lite sämre. Tea-party rörelsen har tydliga sådana tecken, likt Sverigedemokraterna på vår hemmaplan. Alla är vi olika och med det så har vi att lära av alla.

        Historien lär oss att de samhällen som överlever och utvecklas är de som öppnar upp sig. Stängda dörrar ger ingen nya vänner och kunskap.

        Men mattan är nu på plats i köket och den nära vardagen rullar på trots händelserna ute i världen. Det lilla samhället går sin vardag till mötes och frågorna om världens oro stannar ofta vid fikaborden på arbetsplatserna. Dagens arbetsplatsfråga är hur man lägger mattan snyggt i ett snett hus... Hantverkarna blänger på mig och jag skyller på att det är hundra år gammalt hus. De ger sig och mattan kommer på plats...

        En liten förklaring så här i slutet på inlägget gällande offentliga finanser. Det är av vikt att det är ordning i dem och det finns flera mediciner inte bara sänka skatten och skära ner i utgifterna. Ett sätt som många hushåll tittar på är och se om man också kan öka intäkterna. Det är här som högern har problemet. Deras medicin är att sänka skatten (gärna för de som har det bra) skära ner på offentliga sektorn och då främst transfereringar (som oftast går till de med mest behov) och vård, skola och omsorg.

       Men som vanligt så är det partipolitik. Från höger så får man inte skriva detta då det blir lite jobbigt då. Och som avslutning så att mina flitiga kommentatorer ska få lite att göra så är det inte läge för ett femte jobbskatteavdrag idag heller.

Media: Ab, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Ab5, Ab6, Ab7, Ab8, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6Exp, Exp2, Exp3, Exp4SVT, SVT2,
Bloggat: Martin Moberg, Thomas Böhlmark, Johan Westerholm, Peter Johansson, Sebastian Stenholm på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,