20111009

Kommer någon nämna landet?

Det finns industrier
utanför Stockholm...
Snart är det partiledardebatt. Något rumphuggen då Socialdemokraterna och Vänsterpartiet väljer att inte deltaga. Men nu är frågan som jag undrar över om landsbygden kommer nämnas eller om samtalet kommer stanna vid den välmående medelklassen i våra storstäders förorter?

           Jag kan känna en kommande frustation kring den vridning till storstaden som partierna ägnar allt mer kraft åt. Mitt parti pratar om Urban tillväxt och accepterar att storstäderna sväller på landsbygdens bekostnad. Medel satsas på att klara infrastrukturen i staden. Bostäder ska byggas för att klara inflyttningen. Inte en tanke på om det går att vända på det hela. Att flytta gränserna åt andra hållet verkar inte finnas på agendan.

           Så snart partiledardebatt och jag hoppas höra några som lyfter ordet kring hur landet ska leva. Hur infrastrukturen till den exportindustri som ofta är förlagd till kommuner på landsbygden. Visst finns en majoritet av väljarna i storstäderna men utan bra villkor för basindustrin finns det ingen grund för tjänstesektorn. Så vinna val gör man på storstaden. Men rusta landet gör aman med landsbygden.

[Uppdatering]
Det blev ingen debatt om landsbygden utan en intetsägande debatt . Tror det är dags att SVT tillsammans med partierna finner nya former för debatterna. Detta format känns gårdagen.

Media: Ab, Ab2DNExp, Exp2, Exp3, Exp4, Exp4SvD, SvD2SVT,
Bloggat: Roger Jönsson, Peter Andersson, Tokmoderaten, Martin Moberg och Peter Johansson på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,