20111023

Socialdemokraterna följer skutan till botten och budkapet är "sitt still i båten"

Trots de sämsta siffrorna inom moderna tider så är det inga problem. Ursäkterna är många Vi har bara inte nått igenom med vår budgetmotion. Och så må vara en del. Men det kan inte vara hela förklaringen, ty vi toppade inte ens innan hyresaffären. Vi fick inte Juholt lyftet efter valet i mars och då kan vi inte heller lägga hela sänket på samma person.  Det är att göra det lätt och inte göra hemläxan.

Ja, skeppet blev en eka,
 men den sjunker i alla fall...
            Grunden är politik. Personen viktig. Men utan en grund så vinglar personerna och då sjunker stödet. Så är fallet nu för socialdemokraterna. Sedan valet 2006 så har en sakta sjunkande resa påbörjats. Den har inte gjorts sig synlig i undersökningar men inom partiet har lusten, tron och viljan sakta avtagit. Vi har tappat drivet för våra idéer om hur vi tar steget vidare har inte funnits.

             En del har försökt lyfta frågan, men inte släppts fram utan varit en dålig socialdemokrat. Senast så fick jag av en av dessa rättrogna kommentaren"...en som kallar sig socialdemokrat." Slutenheten, det korrekta bestäms av några som har suttit på ledande poster under resan som partiet gjort neråt. Nu när krafter vill finna lusten till politiken igen och finna nya vägar formade i våra värderingar så jagar de oss tillbaka.

          Jag är ledsen men med en vaktstyrka av den gamla stammen är dagarna räknade. Med en styrka som borstar bort dagens katastrofsiffror som tillfälliga är grunden lagd. För mig är dagens siffror en varningsklocka. Ett hopp om att det mandat som Carin Jämtin och Håkan Juholt sökte om förändring kan få fäste. Både organisation och politik behöver göras om. Som jag skrev igår så håller det inte att skylla på motståndaren när ens egen strategi är passé. I ett antal tal har en grund lagts som nu måste börja fyllas. Men Juholt kan inte det själv utan en rörelse måste till en programkommission måste till.

          Måste nog säga det, men är det så att det klokaste av partiledaren att åka omkring och säga förlåt. Är det inte så att det är dags att sätta sig ner och ta tag i situationen och göra som Sickan skulle sagt en plan. Med förlåt vinner man inte val. Val vinner man med framtidshopp.

         Men det finns en grund att stå på. Den gjordes av Kriskommissionen. Där finns bra embryon till både organisation och politik. Vidare så arbetade jag aktivt i den Öppna kriskommissionen som tog fram dokument kring hur vi kunde börja formulera en ny socialdemokrati, byggda på våra värderingar.

          Allt hänger på att vi begriper att vi måste formulera om oss. Tror vi inte det och att det bara är att sitta still i båten så kommer den sjunka. För se moderaterna, de ror för glatta livet och förtroendet ökar och avståndet till seger ökar för var dag. Vi kan inte skälla på media och Schlingmann, även om det är lätt och roligare än att syna vår egen buk.

       En del må säga att detta är ännu en sur bloggning av den där Högberg, men samtalen på gatan och kommentarerna jag får ger mig råg. Folket vill inte ha tillbaka gårdagen utan möta framtiden med trygghet och framtidshopp. Vi kan vara den rörelse som ger dem det. Vi har nämligen grunden. Om vi int tar den med till botten.


Jag tidigare viljat se sämre siffror och ni kan läsa det här.

Media: ABAB, ABDNExprSvDSvDSvD, SR,
Bloggat: Johan Westerholm gånger två som också står för medialänkar
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,