20111119

Socialdemokraterna: Tips från coachen

Så är programkommissionen igång och arbetet ska börja. Men hur ska arbetet gå till och kommer de koppla armkrok med organisationsutredningen. Jag hoppas det. För det är två frågor som hänger samman. Det är när armkroken fungerar som det blir leverans.

          Så hur ska de arbeta med att ta fram ett nytt partiprogram och en organisation som matchar det. laguppställningarna är satta och jag må ha en del frågetecken men ska tiga tills matchen är igång och levererans inte kommer. Men som sidlinjecoach vill jag ge lite input till de båda grupperna. Dels så måste ni ta medlemmarna på allvar och ge snabb återkoppling på de idéer som kommer fram. Allt för många gånger så har partiledningen frågat medlemmarna om deras åsikter och tankar och sedan kört iväg utan att återkoppla. Det leder till att engagemanget avtar och folkrörelsepartiet allt mer går mot ett toppstyrt kampanjparti. Vi måste finna vägar fram emot folkrörelse 2.0. Med lärdom av gårdagen måste vi gå framåt. Med de två utredningar som nu ska utföras så är resan minst lika viktig som slutresultatet likt en gammal Robban Broberg "målet är ingenting vägen är allt". Men målet är viktigt på resan.

Lite från den diskussion som jag har på Fb
         En sak som jag vill peka på är att för tillit ska återkomma är att man lever som man lär och att partiledningen inte kan vara frikopplad från detta. För mig handlar det om ett ändrat förhållningssätt där piedestalerna måste ut och ledarna bli en i "gänget" Att som vissa under den gångna veckan dela upp medlemmarna i ett A co B-lag är förkastligt och hör inte framtiden till. Ett öppet parti måste också granskas öppet och vara kritiska öppet. Medlemmarna måste få veta att ledningen är öppen för att ta kritik.  Snacket om att ta det mellan fyra ögon hör gårdagen till. I det öppna mediala samhället är verkligheten något helt annat och vi måste som jag skrivit så många gånger förhålla oss till det.

         Som avslutning så är det viktigt att vi kollar på vilken kompetens som finns i partiet. Att vi dammsuger medlemsmatriklarna så att vi inte köper konsulter för medlemmarnas pengar när vi själva kan sitta på svaren. Det är åter en del av arbetet med folkrörelse 2.0. Med konsulter allt närmare och oftare så är kampanjpartiet allt mer vinnare. En möjlig kortsiktig vinst som på sikt urgröper politiken och gör alla till förlorare.

         Själv ska jag bevittna seminariet "En vinnande Landsbygd 2025" med samlad expertis på området. En postning på ämnet kommer under dagen.

         Avlutar med lite kloka ord från en klok gubbe och så får ni kultur på köpet


Media: DN, SvD, Ab.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om