20111219

Saab: Döden eller pånyttfödelse?


En industriepok i graven, men är det så att även kunskapen dör eller kan vi finna områden för den? Jag hävdar att framtiden finns i kunskapen även om Saab blir ett minne blott.

            Sverige ska bli en nation som slåss på de internationella marknaderna med kunskapen som ledstjärna. De är det som Håkan Juholt presenterar när han drar upp riktlinjerna för den framtida socialdemokratiska politiken. Nu är då frågan hur regeringen kommer hantera frågan. Jag är orolig att det kommer vara med en bristens politik. Vi har sett det förr och skulden läggs på någon annan. Är det inte sossar så är det EU eller en avlägsen diktator aldrig ens eget fel eller brist.

       Men frågan är vad som ska göras. Det finns en massa kompetens från en av världens främsta biltillverkare som legat i fronten både gällande miljö och säkerhet. Hur ska vi nu se till att vi drar nytta och utvecklar den kompetens som personalen sitter på. Hur växlar vi upp detta i både arbetstillfällen och utveckling av nya produkter. Att staten kommer ha ett ansvar är inget att snacka om. Vi vet också att kompetensen är färskvara som måste underhållas för att inte gå till spillo. Med andra ord inge långbänkar från regeringens sida och försök finna lösningar tillsammans med oppositionen för att gräva ner sig i de partipolitiska gravarna är inte rätt vägg att gå i denna fråga. Men kommer de komma till sanns eller det gamla vanliga och långbänken?

          Så snart vet vi om framtiden kommer byggas på kunskap eller bristande politik och taskiga villkor. Det senare är vi en definitiv loser i då vi inte har suck på denna lågprismarknad.

Jag minns våran gröna spjutspets
        Må dagen bli en start på en kunskapsbaserad ekonomi och att staten tar sitt ansvar för att göra de satsningar som kan behövas. Långbänkar ska inte tillverkas utan nu är det verkstad som gäller.

          Men när jag i skrivande stund lyssnar på regeringens presskonferens så finns inget nytt utan det är de vanliga åtgärderna som finns. Med andra ord inget krispaket för att rädda kompetens och klara den allvarliga krisen för regionen. Åter så blir det lunken och inte satsningen. Men de viktigaste som framkommer under presskonferensen är att regeringens viktigaste satsningen är att de ska åka till Trollhättan. Att Arbetsförmedlingen fått en budgetökning på 1,2 miljarder försöker man nu få till en satsning på denna fråga trots att de var en generell ökning för att klara den ökade arbetslösheten...


Media: Ab, Ab2, Ab3, Exp, Exp2, Exp3, SvD, SvD2, DN, DN2, SVT, SVT2, SVT3, SR, GP, GP2,
Bloggat: Unions bloggenHelena Ericson, Jinge, Martin Moberg på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,