20111218

Socialdemokraterna: Vad är realistiskt?


Vad är realistiskt? Sakta så sjunker stödet för det Socialdemokratiska partiet och visst kan det urskönjas vissa uppgångar men trenden är given. Från 40-45 procent ner till 25-30. Men vad ligger den framtida punkten?

          Så kommer ännu en undersökning och vissa väljer att blunda med devisen ”det är valresultatet som avgör” och så må vara fallet men en fundering är vari det kan komma ligga och vad vi som parti kan behöva tänka på för att vända trender. För deviser folk är dumma och snart så ser de hur dumma moderaterna är kommer inte ge valsegrar utan tvärtom gräva gropen än djupare. För botten är noll och intet annat för ett politiskt parti. Så det finns en dag även för socialdemokraterna när Hästsossarna är utdöda och inga nya tar vid. Måste nog säga att jag är en medlem av hästklubben, trots mitt tvekande kring partiet så kommer nog rösten alltid hamna där i alla fall…

Lånat från Landstinget i Kalmar län
         Så nu är det strax jul och ett år med förlåt och löpsedelsrace utan att politiken fått stå i centrum. Man kan säga ett förlorat år i opinionsjakten, men det kan ha varit ett nyttigt på internt om vi väljer att ta lärdomar av allt det som hänt. Alla dessa misslyckanden kring både politik, presentation och krishantering. På ett sätt så är det kanske så att vi ska vara glada över att ligga så högt som 25 procent. 

         Men det som oroar mig är att det finns en förnekelse inom stora delar av partiet som tror på att Någon Annan ska fixa problemen. Vi måste inse att vi är en stor del av problemet och först då kan vi inleda förändringen. När vi nu tar ett par veckor ledigt firar jul, nyår samlar krafter. Men sedan så måste en snabbutvärdering av 2011 till Jag tror att det kommer kunna vara ett av åren som diskuteras i framtiden som det avgörande året. Året så det hände. Antingen resan mot noll eller resan mot nya regeringsinnehav. Vi äger frågan och kan på verka vår egen historia frågan är om vi väljer att göra det och åt vilket håll vi vill vandra?

Media: Ab, Ab2, Ab3SvD, SvD2, SvD3DN, Exp, SVT.
Bloggat: Kent Persson, Peter Johansson på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,