20111205

Tankar en måndag kring politiken och lite popcorn


Popcorn i partiet men inte i media.
Måndag, Vimmerby och natten har varit sval frosten på bilfönstren som sakta tinar. De första snöflingorna har sökt sig till backen och ger ett tunt sken av vitt på backen, men för hur länge?

       Så går partiet framåt och hej och hå. Är det så att väljarna tröttnat på det negativa som skrivs om Socialdemokraterna och då dess ledare främst? Efter Agenda igår när Håkan Juholt var tydlig med budskapet vänta och se och vi ska inte förhasta oss (äntligen!!) så var media inte nöjda med det utan vill ha svar direkt. Inte konstigt de har spaltmetrar att fylla och nyhetsprogram som ska säljas. Att vänta och se säljer inga lösnummer. Så då är det andra delar som får stå för spaltmetrarna. Men vi måste akta oss för att bli martyrer över medias hantering för ingen rök utan eld!

         Men är det medias fel det som skrivs om bland annat Socialdemokraterna? Självklart inte. Vi politiska partiet och personer är med i drevet och kan många gånger vara starten och näringen som håller det igång.

         Efter helgen så är signalen att ta det lugnt och tänk efter. Strunta i medias jakt efter dagens popcorn Lyssnade på Lars Engqvist som lade ut texten om programkommissionen som hade sin första träff i helgen. Det andas av tillförsikt. Det känns som om de kommer landa bra om de fortsätter på den linje som Lars målade upp. Att utgå från dagens samhälle och till och med våga ta ut var vi kan vara imorgon är den rätta ingången. Vi kan inte ta avstamp i hur det såg ut när vi förlorade valet 2006. Det är inte så att vi kan fortsätta från det datumet som inget hänt.

         En viktig frågeställning som Lars Engqvist lyfte som jag vill hävda är central är Sveriges roll i världen. Vi lever idag i ett globaliserat samhälle där beslut på andra sidan jorden påverkar oss och hur ska vi finnas med. Att det inte är med dåliga villkor är klart. Högteknologi och innovationer var två områden som pekades på. Vidare så var det den demokratiska utvecklingen och vem som bär ansvaret i en demokrati.

          Kan vi nu hålla oss till lugnet och låta oss själva styra agendan och inte springa på alla mediala puckar som de matar oss med. Det kommer bli svårt och reflexen att alltid vara tillgänglig är inskolad hos oss. Vill hävda att det inte är ett motsatsförhållande utan kräver bar lite eftertanke på vad vi säger.

          Som avslutning vill jag låta popcorn grytan poppa men inte i media av våra ledande företrädare utan på idémöten som partiet måste ha runt om i landet. I Vimmerby har vi ett ikväll där vi bakar pepparkakor på kommunens allaktivitetshus. Jag vet att ungdomsrådet kommer finnas på plats så en spännande kväll kan det bli.

       Men bara för att göra en sak tydlig. Politiken ska inte vara lyssna och göra som de blir tillsagda utan och styra och påverka utifrån. För det gäller att peka på en väg framåt som andas hopp. Vi har gjort det förr och kan göra det igen, men vi har bara en chans. Som jag skrev i går det är ingen självklarhet att Socialdemokraterna ska vara den kraft som för vidare de socialdemokratiska idéerna.

Media: Ab, SvD, DN, DN2Exp, SR.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om Läs även andra bloggares åsikter om ,