20120430

Baksmällan


Idag valborg i morgon första maj. Två dagar. Den ena fest ena halvan av befolkningen och den andra högtid för andra halvan. Kommer högtiden eller baksmällan segra under morgondagen?

        Jag ska inte hålla första majtal utan fått rollen som konferencier för de som ska tala. Vårt huvudnummer är Fredrik Olofsson. Ni vet han som tar debatterna i riksdagen mot Anders Borg och också är från Katrineholm… Tja, så målas han fram i media. Men frågan är om folket kommer välla in till Källängsparken i morgon vid tvåhugget för att höra på honom och vårt oppositionsråd? Ja vi har även en ungdomstalare. Men en sak är säker och när jag idag läser Vimmerby tidning så blir jag lite glad när jag ser hur de regionala Moderaterna med följe av de tre små annonserar om vårt firande med massa frågor som direkt slår tillbaka på dem.

         När man inte har något att komma med så är attack en gammal klassiker och nu plockas den fram. Ett sätt att åter från Moderaterna försöka ställa sig i oppositionsrollen och sakta börja positionera sig inför valet. Bilden att vara statsbärande verkar nu överges och istället så är det en klassisk moderat opposition som växer fram. En anledning kan vara att det blir enklare för de tre små partierna att då kunna profilera sig och därmed kunna överleva fyra procentsspärren. För som styrande är de körda.

        Men om vi går till själva sakfrågan måste Socialdemokraterna presentera en politik och ett förslag på regerings bildning nu? Svaret är enkelt. Nej inte behöver Socialdemokraterna det. Partiet äger frågan själv och väljer tillfället då de finner det lämpligt att föra fram sina tankar om den framtida politiken. Det är det som är så förträffligt med att sitta i opposition. Att reagera på regeringens politik och samtidigt grubbla över sin egen på kammaren. Att Moderaterna ligger på är enbart för att styra undan agendan från sina egna förkorta kommande. För om massarbetslöshet 2006 var 6 procent var är inte då 8 procent 2012? 

        I morgon så går jag i tåget. Utan baksmälla kliver jag upp scenen för att presentera våra talare kanske säga något klokt, allt medan Moderaterna ligger hemma med en baksmälla över ett misskött styre. Tror ibland de längtar tillbaka till tiden utan ansvar. Att få verka i opposition inte behöva ta ansvaret som verkade så lockande. För de skiner igenom när de som oftast kräver svar från Socialdemokraterna eller skyller misslyckande på det samma parti.

Noterar att Kent Persson skriver om 1:a maj också. På det där lilla moderataviset... Allt är och kommer förbli Socialdemokraternas fel. 
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,