20120501

Så tar jag fram den slitna kavajen igen...


Första maj första maj varje sliten kavaj blir en mantel av strålande ljus… Arbetarnas dag åter det är. Är dagen relevant trots minskade kader i leden. Och är det så att det är arbetarens dag eller är de det socialdemokratiska partiets dag?

            Arbetarnas dag så heter det men vem är arbetare? Ett minskat antal industriarbetare som producerar mer än någonsin, likt bönderna som grupp snart marginaliserad men viktiga för landets ekonomi. Industrin en motor för tillväxt och BNP men sviktande som sväljare av de arbetslösa. Nödvändiga rationaliseringar som gör att vi kan finnas med i den främsta toppen och konkurrera på den internationella arenan. Så för vem går jag idag under röda fanor med blåsorkestern spelande internationalen åt alla lycka bär.

            Så behöv denna dag för att manifestera arbetarna så blir ändå svaret ja. Men nu ska jag vara lite icke korrekt så är det utifrån just de som arbetar, är arbetslösa eller ligger hemma sjukskrivna. Inte de arbetare som är partipolitiskt engagerade. Men också i kadrerna av arbetare räkna in de kamrater som behövt starta eget för att klara sin försörjning, Tvingats sluta på bygget för att nästa dag vara tillbaka med F-skattsedel, utan skydd, trygghet och ens arbetskamrater är nu arbetskonkurrenter. De som byggde landet i gärning och ord.

          Jag känner en stolthet när jag går i tåget och slåss konservativt för att vi ska ha det. Men är jag en kvarleva som endast vill ha det för mitt personliga ego eller fyller dagen en funktion, en funktion mer än hylla Stefan Löfven som får stå i rampljuset? På den punkten är jag mer tveksam. Ska vi behålla denna dag så måste annat till. För dem som dagen är till för ligger en majoritet i soffan eller på knä i trädgården ryckande maskrosor som tittar upp ur rabatterna. Så stiga vi emot ljuset och inte allt vi vilja bli.

        Idag är det inte en dag som står mellan Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna med Moderaterna i spetsen utan mellan hur vi vill se samhället utvecklas och det är så mycket större än ett antal riksdagspartiet. Det är en dag då visioner om ett framtida samhälle ska utvecklas. 

          Kommer återkomma ikväll med en bild av dagen och under tiden kan ni följa 1:a maj i Vimmerby där Fredrik Olovsson, vice ordförande i finansutskottet och den som tar debatterna med Anders borg i Riksdagen, kommer tala på Twitter under haschtaggen #1maj #vimmerby 


Media: Ab, Ab2, Ab3, Ab4Exp, Exp2, DN, DN2, DN3, SvD, SvD2, SVT, SR, SR2, GP, GP2,
Bloggat: Michael GranstedtPeter Johansson, Veronica Palm, Göran Johansson, Peter Andersson kanske lite mer korrekta än jag...
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om 1:a maj, första maj, Socialdemokraterna, moderaterna, politik, samhälle,