20120429

Peak Moderat


Kommer Moderaterna krackelera eller är det bara ett sunt tecken på förnyelse? När det gäller Socialdemokraterna är konflikten en del av rörelsen som levererar fram politiken men inom Moderaterna är inte detsamma.

          Ser på Aktuellt som konstaterar att Moderaterna är ett toppstyrt parti som ser medlemmarna som arbetsredskap som ska följa det som toppen beslutar. Så har det varit under åren men nutiden börjar nu komma ikapp moderaterna och det var en besvärlig Kent Persson, partisekreterare som stod i rutan och försökte ge sken av att allt var frid och fröjd. Men varför kommer upproret nu?

         Jag tror att det finns ett par skäl. Dels så är det så att framgångssagan verkar närma sig sitt slut. Det är inget märkligt med det. Livet och politiken går i cykler och alla partier har sin storhets tid. Jag vet det som Socialdemokrat. Men man kan dra ut på framgångarna genom att utvecklas och där känns det som om Moderaterna gått i stå och det är nog det som vi ser i denna undersökning. Socialdemokraterna är just i utvecklingsfasen och förhoppningsvis kan ta sig vidare till något nytt som ligger i linje med vad väljarna upplever samhällsutvecklingen.

         Sedan så är frågan om den nya partisekreteraren har med sig att man kan var lite friare i tanken? Vi som följt Kent Perssons blogg vet att den inte är känd för att ta ut ramarna utan är lojal gentemot sin ledning. Pratade med en idag på Nätrot12 som ansåg att Kent Persson redan 2010 börjat svänga och minska på sin kritik gentemot partiledningen. I rollen som partisekreterare har dock inrättningen i ledningens åsikter och försvar för den samma snabbt ordnats.

          Så avslutande kommer det att avgöras på kommande opinionssiffror för oavsett vad folk säger så följer man dem och tar strategiska beslut utifrån dessa. Att i retoriken säga att det är valresultatet som avgör blir bara en dåres försvarstal. Partierna gör till och med egna undersökingar. Så om siffrorna fortsätter att inte peaka kommer de ”gamla” moderaterna som det finns gott om ute i kommunerna att känna att de är dags att ta ett steg framåt. Vi kan säkert se en del i ledningen som nu sitter på nåder eller av strategiska skäl börja röra på sig...


Media: SVT, Ab, Exp,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,