20120422

Konflikten göder Socialdemokratin


Det är söndag och snart närmar sig en ny vecka som i stora delar kommer utspela sig i huvudstaden. Tja lugnt kan man säga jag är hemma på torsdag och inte får jag pannkakor för det. Men idag men avstamp i gårdagens distriktskongress vidare över Johan Westerholm till Katrine Kielos i Aftonbladet blir det lite tänkt om den Socialdemokratiska förnyelsen och då konflikten som ledord.

            Lars Engqvist, huvudsekreterare i programkommissionen, pekade just på hur konflikten drivit Socialdemokraterna och socialdemokratin framåt och utvecklad den till den samhällsförändrande kraft som den är. Lars Engqvist sa -Socialdemokratin har en särskild förbindelse med framtiden- Och det fastande i mig och plötsligt så blev bilden klarare vart det gått snett. När vi tappar den förbindelsen och ser mer bakåt tappar vi inte bara förbindelsen utan också fokuset. Vi är där nu och ledningens uppgift är nu att återfå fokuset, förbindelsen. Men för att kunna behålla fokus så behövs det någon som jagar ser till att man inte får stå ensam med sin åsikt utan att ifrågasättandet lever. Att andras lösningar värderas och prövas.

         Vi kan med andra ord konstatera att det är konflikten som göder det Socialdemokratiska partiet och när den våta filten får råda så kvävs partiet. Lars Engqvist berättade för mig i helgen om spelet när Tage Erlander blev vald. Det var med en hårsmån och Gustaf Möller kandiderade gentemot Erlander. Den som lobbade för Erlander och föryngring var Wigforss som. Hade dagens medieklimat fått råda på den tiden så hade valet av Håkan Juholt och Stefan Löfven varit vardagsmat. Men bilden visar på att partiet aldrig varit enat och till och med blivit splittrat (dock var det ett tag sedan typ 1917…).

         Så den största faran för partiet är att inte se framtiden som en möjlighet och kväva konflikter. För var dag som de inte voteras i partiet försvagas vi. Voteringen står inte för splittring utan för mångfald av idéer och ledare.

         Avslutningen blir att partiledningen måste skicka signalen att det inte är fel att vara höger, vänster, kille, tjej, lantis, 08:a, ung, gammal eller till och med Peter Högberg. Spridningen har alltid funnits och till och med varit större när medlemstalet var över miljonen. Ju större spridning, mer konflikter lika med starkare parti.


Och jag har inte fått några inviter till att strippa....
Media: Ab, DN, SVT.
Bloggat: Martin Moberg och Tokmoderaten i ärendet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,