20120531

Du gillar olja...


Folksam väljer att sälja av Lunding Oil och det känns bra vid en första tanke men frågan är vilka skrupelfria som kommer köpa aktierna. För en sak är säker det är en god ekonomisk affär. Inte frågar du dig var bensinen/dieseln som du har i tanken kommer ifrån?...

             Blir lite grubblande kring om inte Folksams recept skulle varit att köpa mer makt i Lundin? Att ta makten och inte släppa så andra som endast ser på sista raden och skrockar på vägen till banken kommer in. För att Lundin skulle sluta att handla med tvivelaktiga regimer är det nog ingen som tror på så länge vi väljer att ta bilen till närmaste jourlivs. Indirekt så kräver vi konsumenter att Lundin, Shell och de andra bolagen ska ge oss diesel och bensin billigt, helst under tian så att vi kan fortsätta med vår livsstil. Att det sedan innebär utsläpp i Mexikanska golfen eller flyttning av byar i Afrika tänker vi inte på eller väljer att tänka bort. Nu ska detta ses som ett försvar för det som görs i oljans namn i länder runt om i världen. Men frågan är hur vi själva väljer att ställa om. För den gamla devisen att både äta kakan och ha den kvar går inte. Vi kan inte åka grattis och samtidigt betala vad det skulle kosta att ta fram oljan på ett ok sätt för både miljön och mänskliga rättigheter.

             Konsekvenser som både kommer påverka allt från våra kläder till tomaterna vi äter. Vidare så väljer nu Folksam att dra sig ur en lönsam affär med dina och mina pensionspengar och innebär det en lägre pension för mig i andra änden. Är vi beredda att ta det eller suktar vi efter maximal avkastning så vi kan tillbringa de sista ljuva åren i värmen med en paraplydrink. Enkelt Du och jag gillar olja men kan inte erkänna det och kanske till och med inte gillar att vi gör det. Men våran livsstil som vi gillar kräver olja.

            Åter så är politik inte så enkelt och i den globaliserade värden hänger allt mer samman än förr. En pusselbit som inte verkar passa slängs och då rasar det på ett annat ställe. Vi måste allt mer göra val som inte leder till rätt eller fel, till ond eller god. Världen har blivit en gigantisk gråzon och de som kan sina nyanser av grått överlever. Svårare är det inte men inte känns det skönt.

Media (från Martin Moberg): SR, DN, SvD,Dagens Arena, Ab 1, 2
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,