20120704

Ett tomt tal för vem?


Han gillade nog vad han sa men
vi andra?...
Gårdagens tal av moderatledaren Fredrik Reinfeldt kan ses på två sett. Antingen som en svag ledare som har slut på idéer eller den som pinkar in revir som traditionellt tillhört Socialdemokraterna.

          Sanningen är som vanligt någonstans emellan. Men Socialdemokraterna nämndes inte med ord igår och inte heller näringslivet eller småföretagen. Det var en resa genom den verklighet som Fredrik Reinfeldt mött ute i Sverige. En resa där han upptäckt att folk jobbar på nätterna. Oj! Det var ett tal som mer skulle vara en beskrivning av samhället utan att se de sjuka, arbetslösa och förslag för att få fart på det hela. Det fanns en massa uppräkningar av vad han sett men inget om hur man ska kunna ge leverans.

          Om nu bilden var att ställa sig ibland vanligt folk och ge ett sken av att vara det nya moderna arbetarpartiet blev gårdagens tal lite av ett löjesskimmer. Ett arbetarparti vet att folk arbetar dygnet runt och behöver inte uppehålla en stor del av talet i Almedalen till detta. Ett arbetareparti kommer med lösningar på de problem som folket lever med. Inte levnadsbeskrivningar.

         Om det fanns något att komma med var det jobbpakten men frågan är om idéen var ny och om det kommer bli verkstad av det hela. Det finns dock efter att lyssnat på Urban Bäckström och Karl-Petter Thorwaldsson en relevant möjlighet att det kommer bli verkstad av det hela. Men som vanligt så är det inte beroende av regeringen utan att andra tar tag i frågan.

         Noterade att Reinfeldt konstaterade att folk kunde arbeta utan språktest och kammande där hem kvällens största applåd som annars var få. En applåd på Folkpartiets bekostnad. Vardagens folk på Kristdemokraternas bekostnad. Endast Centern klarade sig utan påhopp... Kan vara att han redan ser dem som uträknade.

        Slutsatsen var att det var ett tomt tal som inte rosande marknaden inte lyfte och ska man tolka publiken så var det stor tystnad och endast de närmast sörjande som plikttroget förde ihop sina händer i en form av applåd för deras ledare. Det som irriterade mig var hur Fredrik Reinfeldt pratade om oss och våra problem i samband med de som arbetat och arbetar skift. Han är statsminister och med det ingen av oss. Han står ovanför och ska så göra. Jag vill inte ha en statsminister som står vid min sida utan en som leder landet. Fredrik Reinfeldt kommer inte att leda mig.

Media: Dagens Arena, Ab, Ab2, DN, DN2, SvD, SvD2,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politikpersonligtkulturVimmerbyAlmedalen