20120917

Falukorv eller Sushi?...


Falukorv är gott och det vet regeringen som satsar på att Centerns bönder ska kunna sälja denna till våra pensionärer. Eller är det bara så att de fyra borgerliga partierna tror det är val på söndag?

       Ikväll ska jag äta ugnstekt falukorv med potatismos. En svenska klassiker som under många år stått på vart och vartannat middagsbord i vårt avlånga rike. En maträtt som för mig är sinnebilden för folkhemmet. Men så kommer vi till kärnan att det nu är andra maträtter som gör sitt intrång och som yngre generationer vill säga är sin folkhemsmat. Thai-köket med det snabba wokandet som spar tid som ett alternativ. I denna förändliga tid så verkar Centern och Sverigedemokraterna. Två partier som verkar i de fästen där Falukorven är stark. Två partier som med olika utgångspunkt i mångt och mycket har samma väljargrupp. Visst må Sverigedemokraterna även ta från Socialdemokraterna och ute på bruken är Falukorven stark.

        Det som sker nu och som avspeglar sig i opinionen är hur Centern jagar falukorvens folk med sushi tillredd på Stureplan. Vidare så jagar Sverigedemokraterna samma folk men appellerar med just bostongurka som tilltugg.

         Den politiska kartan förändras, maträtter förändras, förädlas eller helt försvinner. De partier som klarar gå i takt med förändringarna och lyckas förklara det för väljarna utan att överge sina grundläggande värderingar kommer överleva och till och med förädlas. Vill hävda att Sverigedemokraterna ligger bra till nu och Centern är motsatsen. Man kan inte göra sushi av falukorv och tvärtom…

Media: Ab, Ab2, DN, SvD, Exp, SVT,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politiksamhällekulturpersonligtVimmerby