20120921

Skatter och/eller Socialdemokrati?

Så här dagen efter att Anders Borg presenterat sin budget kan vi ta del av vad som rör sig i Leif Pagrotskys huvud gällande hur Socialdemokraterna ska hantera skattefrågan. Det är ett nyktert konstaterande som säkert inte kommer gillas inom delar av partiet. Det finns en grupp som mäter välfärd i skatteprocent...

Tycker att det verkar som Leif Pagrotsky tagit ett individfokus på skattefrågan som jag tycker är intressant och enligt mig ligger i tiden. Att kasta om system som ställer till det för den enskilde löntagaren är inger vinnande koncept. Visst finns det finansieringssvårigheter på sina håll men kan man inom systemet omfördela för att täppa dessa brister. Att RUT ska vara kvar är jag kluven till. Om den ska vara kvar måste vi se på hur vi kan få en bättre träffhet gentemot de svaga grupperna i samhället som behöver stöd i sin vardag. Vidare så kan de skatterabatter som regeringen infört utan några större konsekvenser. Åter så är det något som man bör se närmare på.

Det känns bra att ledande socialdemokratiska politiker tar sin utgång i den verklighet som vi nu leder i. En verklighet som innebär att industriarbetaren har fått det bättre ställt ekonomiskt. Det finns inget stöd i de grupper som arbetar att höja skatter. Och jag vill här vara tydlig att så även gäller i Vimmerby och inte enbart i de välmående förorterna till våra större städer. Att arbetslösa, sjuka och pensionärer ska få mer pengar för konsumtion är ett klassiskt tanke som ger avkastning på att hålla samhället igång.

Statens intäkter ska enligt media fixas genom tillväxt och det är möjligen på den punkten som jag kan finna en oro. Vi kommer behöva se över hur den framtida tillväxten kommer se ut. Bilden är inte lika tydlig på hur det ska kunna gå till och också klara omställningen till ett hållbart samhälle. Anslaget känns bra men hur klarar vi det i realiteten över tid?

Sist men inte minst så är det av vikt att vi kan få ett läge i svensk politik som ger stabilitet över sikt på skattefronten. Det är allt från den enskilde till grupper och företag som måste veta vad som gäller och hur skatterna, med dess nivåer ska vara utformande. Fyra-års cykler är enbart av ondo och skapar inte incitament till att investera för framtiden. Det är en av de viktigare frågorna för att klara sysselsättningen.

Media: Ab, Exp.Ekot, DN, SvD, 2, 3, Ab, Ex, Hd, 2, GP, Unt, DN, GD, 2, ekuriren, Ltz
Bloggat: Leine Johansson på ämnet


Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, kultur, personligt, Vimmerby