20121003

Barnet är förlöst... Eller den första, sista budgeten?

Så kom då helheten och det var bra eller ska sägas är bra. Det fanns lite mer än vad som tidigare var känt. Bland annat kunde vi se hur barnbidraget ökar och det är bra med tanken på en höjning inte gjorts sedan 2005.

           Men det som jag kan känna är att det är en klassisk Socialdemokratisk budget men med en ny tonvikt på näringslivet. Kanske inte nytt i sak men hur de har presenterats. Vidare kan jag känna ett ökat tryck på den enskilde att vara aktiv och ta det som erbjuds och inte kunna gå med händerna i fickan och vänta in drömläget.

         Budgeten andas som sagt satsning, kompetens, sparsamhet och en tydlig profil gentemot rättvisa. Men det är inte som jag varit inne på en rättvisa utan skyldigheter för den enskilde. Det som jag är mest förtjust över är just en tydlig linje mot en kunskapsnation. De börjar i skolan och följer med hela vägen upp in i näringslivet. Här ligger en tydlig skiljelinje gentmot regeringens satsningar som bygger på att göra arbetskraften så billig som möjlig gentemot den socialdemokratisk linje som bygger på att göra den mest kompetente arbetskraften

         Vidare så kan man tydligt känna igen spåren av tiden med Göran Persson om "den som är satt i skuld är inte fri" Det lyser igenom att Magdalena Andersson var med och aldrig vill göra om det. Jag gillar det och det är också en grund för att klara framtiden. Sedan så vet jag mycket väl att partiet är ett känsligt läge med ett halvår kvar till kongressen som ska ge Socialdemokraterna ett nytt program och då presentera en budget som inte lämnar något åt kongressen är svårt. Det måste också finnas för leverans till budgeten om ett år och som också är ett år närmare valet.

        Men nu är den nya ledartrojkan har nu presenterat sin första budget och till skillnad mot för ett år sedan så har det varit en lugn presentation och jag har ingen anning om det interna arbetet med riksdagsgrupp och ombudsmännen. Så nu kan man säga att nu kör vi och detta känns stabilt, tryggt och att vara på rätt väg.

Media mm: Ab, Exp, DN, SvD, SR Ab 1, 2, BT, CW, Expr, Sydöstran 1, 2, 3,BLT, Sydsv 1, 2, SMP, DN, GP, SvD, SR, SVT, Trelleborgs allehanda, Östran,Dala-demokraten, Martin Moberg, Robert Noord.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, kultur, personligt, Vimmerby