20121012

Glaset i örat... Dags att regeringen svarar upp på (S) krav

Om man tar ut glaset ur örat så blir det trevligare
Socialdemokraterna i Kalmar län uttalade sig igår kring krisen i Glasriket med tre kronkreta åtgärder "Tillsätt en regeringssamordnare, ta ansvar för saneringen, bidra med pengar – och gör det snabbt. Så lyder S-distriktets krav på regeringen."

Det är rimliga krav som ställs och som Johan Persson konstaterade var det en fungerande del när Electrolux lades ner i Västervik och hur man kunde snabbt ta sig upp banan. Men om regeringen kommer agera ofrågan är svårt att veta. Det vi tidigare sett är noll och intet. Bilden är att de fyra regeringspartierna inte klarar att enas om vem som ska stråla i räddningens glans.

Socialdemokraterna satsar nu på att få igång ett arbete med udden riktad gentemot regeringen och det är inte konflikt man strävar efter utan en oro för att om inget görs så är allt historia:

"1. Regeringen måste snabbt utse en särskild samordnare med tydligt mandat! Vi kräver nu handling inte bara prat. 2. Regeringen måste ta ett tydligt ansvar när det gäller den miljöskuld som lämnas efter. Det är i princip omöjligt för nya företag att etablera sig om man inte hittar en snabb lösning på hur framtida miljösanering ska betalas. 3. Regeringen måste öronmärka pengar för att möjliggöra nya etableringar i Åfors och Orrefors. Det krävs statliga stimulansmedel för att locka nya företag till orter som vågar satsa. Glasindustrin och Orrefors har genom åren genererat miljarder i exportintäkter till Sverige. Nu är det dags att staten engagerar sig och betalar tillbaka!"

Glasriket är inte en angelägenhet för ett par mindre kommuner i småland utan är av nationellt intresse både som besöksnäring och bärande av vårt kulturarv. Visst är det så att man inte kan leva på gamla meriter och de aktuella kommunerna tillsammans med de lokala myndigheterna har precis innan nedläggningsvarslset kom arbetat fram en strategi som bläcket inte ens han torka på. Så det lokala-/regionala planet har gjort sitt arbete och det är nu dags att regeringen gör sitt. Man har till och med blivit tillrättavisad för att gjort för mycket. Det kan också tyckas anmärkningsvärt när en region gör allt för att klara arbetstillfällen, så kommer kritik från regeringen som säger sig företräda arbetslinjen... Men så blev det kanske också lite för konkret och känsligt? Men om man tar ur glaset ur örat så kan man dricka ur det och det är så trevligt.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, kultur, personligt, Vimmerby