20121112

Jaha... Zlatan igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen

Den svenska modellen drämmer till...
Vet inte vad jag ska tycka? Zlatan fick åter guldbollen. Visst är han den bästa men vad kan man tycka om det? Är det så att vi bara har en världsstjärna i fotboll och sedan är det bara tomt, tomt, tomt och sedan ...

           Ja man bör väll ändå gratta Zlatan till priset och det är ett fantastiskt år som han har bakom sig, men för svensk fotboll är det inte bra. Rent ut sagt ett underbetyg som borde leda till eftertänksamhet. Hur kommer vi få fram nya stjärnor som kan utmana Zlatan om guldbollen?

            Vi kan i anslutning till Fotbollsgalan höra hur en utredning vill tillåta att klubbar till hundra procent kan bli privatiserade och ägas av det internationella kapitalet. Idag måste minst 51 procent ägas av en ideell förening. Vet inte om det finns ett kapitalintresse att köpa in sig i svensk idrott? Vet inte om det finns starka varumärken likt Barcelona eller Chelsea (Ska vara Bajen då!) som kommer föra in kapitalet? Men det som också utrednigen pekar på är att staten kan tänkas minska sin insats som idag är kring 7 miljarder. Om vi kan få in mer pengar till toppen som gör att vi kan fördela mer till breddidrotten kan jag se positivt på detta förslag. Det är i leken och bredden som vi föder fler Zlatan. Jag hör att sorteringen redan pågår på låga nivåer långt ner i seriesystemen och för min del är det inte ok sätt att hantera skattemedel, särkilt inte när det handlar om unga. En del handlar också om att möjliggöra för alla som vill idrotta. Det är allt från avgifter, resor och utrustning som ska finnas till alla som vill.

          Ja det blev ett spår som inte var tänkt när fingrarna satte sig vid tangentbordet i en uppgivenhet över att det inte fanns någon i år heller som kunde utmana Zlatan. Men så kom jag ihåg boken om Zlatan och hur han genom bredden fick vara med. Hur de ville ställa honom vid sidan. Hur viktigt det är att alla får vara med. Om inte annat för att just kunna få fram toppen. Vi vet hur de talas om idrotten i skolan och vi vet hur kulturskolan hyllas för det svenska musikundret... Och Zlatan är numera litteratur och musik... Det svenska undret kickar på och bollen är fortfarande rund.

Media mm: Ab, Ab2SvD, SvD2DN, SVT, Exp, Exp2, SR.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,