20121106

Men är valet i USA viktigt? Eller bara fusk?...


Grubblar så här i slutskeendet på valet i USA är man inte där så verkar man följa valvakan. Till och med kommunstyrelsen i Vimmerby har valet varit en fråga. Men när valet i morgon är över, hoppas vi, så blir det intressant att se antal spaltmeter i förhållande till det svenska valet.

            Vem som vinner är inte så intressant ur ett svenskt perspektiv. USAs ekonomi är satt ur spel och det kommer behövas stora beslut för att komma på fötter igen. Oavsett vem som vinner kommer det inte finnas så stora skillnader i besluten. Visst så säger mitt hjärta att en demokrat ska vinna och jag gillar Obama. Men realpolitiskt så tror jag inte på en större skillnad. För som PJ Anders Linder skrev igår så är USA en demokrati och inte en diktatur med en president som styr och ställer själv. Vi vet att kongressen och senaten verkar kunna fortsätta lamslå oavsett vem som blir president. I grunden så verkar inte styret i USA vara värst praktiskt om ni ställer en fråga till mig. Vi kan se hur det låser sig och de som blir lidande är befolkningen som inget kan göra kring spelet i Washington.

            Det som är intressant med valet i USA är hur den ledande demokratin i världen, om man ska tro dem själva, inte klara av att rösta utan att det ska behövas kopplas in jurister och varje val följs av misstankar att det inte gått rätt till. Det är en svaghet som inte anstår ett land som anser var demokratins frälsare över världen. Vidare verkar det komma signaler om att den tekniska utrustningen är att den inte verkar funkar eller till och med välja sina egna kandidater. Så vi vet inte om vi vaknar upp till en ny president i USA eller om vi vaknar upp till ännu en dokusåpa

           Men just där är nog just vår ljusning över valet i USA. Det är mer som en dramaserie än på riktigt. Vi gillar serien Vita huset och andra serier som avhandlar amerikansk politik och juridik kopplar med moral och kärlek. President valet innehåller dessutom det smutsiga spelet. Kändisar och en stor dos humor vilket vi saknar i svensk politik. Som de sägs så är det landet vi älskar att hata.

            Men realpolitiskt så är det Kina som borde ligga i vårt intresse. Vi ser hur de tillsammans med Ryssland blockerar en insats i Syrien och folket mördas och drivs på flykten och styret i dessa länder ser till sina intressen. Kina är också den moderna imperialistiska staten och drar fram över den Afrikanska kontinenten och lägger beslag på naturresurserna land för land. Det är en mer allvarlig utveckling som kommer påverka vår utveckling mer än valet i USA. Så vi ser nu upplösningen i en Hollywood såpa. En såpa som verkar ha fått mer media utrymme än det svenska valet. Jag må ha fel men inte min känsla. Vad säger er?


Media mm: Ab, Exp, Exp2, SvD, SvD2, DN, DN2, SVT, SVT2,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,