20130124

Peter spekulerar om #skongress

Innan klubban faller....

Jag kommer i ett antal postningar inför kongressen tillåta mig att vara lite spekualtiv om vad som kan ske. Det är rykten, tankar, strömmar som jag ska försöka sammanfatta. Inga sanningar och facit vet vi först efter kongressen. Idag kommer en första spekulation kring laguppställning till partistyrelsen.

Är det positionering inför kongressen och vinstdebatten som vi nu ser tar fart. En enig partistyrelse ställde sig bakom förslaget till kongressen gällande vinster i välfärden. Ett beslut som inte innehöll vinstförbud. Är det så att Heléne Fritzon offras i Skåne på grund av detta beslut? Partiordförande Stefan Löfven var dessutom tydlig i media med att partistyrelsen förslag ligger fast och att det inte kommer ändras på grund av LOs beslut.  För mig ett mycket bra beslut av två skäl. 1 att partistyrelsens beslut var bättre. 2 LO styr inte partiet lika lite som partiet styr LO.

En av de mest framtonade debattörerna för vinstförbud är Andreas Schönström kommunalråd i Malmö som positionerat sig mellan LO och Vänsterpartiet i denna fråga. Av gammal tradition är Skåne-distriktet vänster inom arbetarrörelsen. Så gäller även på ungdomsförbundssidan. Så att de är emot vinster i välfärden är i för sig inget att orda om. Men när Skånes tyngsta representant i partistyrelsen ställer sig bakom ett förslag som inte tar avstånd från vinster i välfärden måste de ha mullrat i den skånska myllan.

Med det så är det frågan om Heléne Fritzon avgår frivilligt eller om det är så att hon tvingas ut. Är det så att Skåne planerar att föra in Andreas Schönström istället? Han är ett namn som allt oftare hörs och syns i debatten. Det är bara månader kvar till kongressen och spekulationerna kommer snart komma igång på allvar. Är det så att det blir en kongress som kommer ha heta diskussioner om politik, program, organisation och slutligen person?  På den sistnämnda vet vi ju inte om kongressen tar en ny organisation med bantad partistyrelse. Jag skulle gärna bejaka en sådan utveckling men det leder samtidigt till att platserna blir allt mer åtråvärda. Första spekulationen var satt i sjön och nu ror vi vidare...

Media mm: Ab, SvD,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politiksamhälle,kultur,personligt,Vimmerby