20130326

ALMA-pristagren 2013 är ISOL från Argentina

Det var alltså ISOL från Argentina som blev årets vinnare av ALMA-priset. Det var 207 nominerade till priset från 67 länder. 

Hennes bilder skapar minnen i barnens sinnen. Hon vidgar gränser. Hon är både grafiker och sångerska och mycket populär i sitt hemland. ISOL får in mycket i sina bilder och är en bilderboksberättare berättar Ulla Rhedin från Alma-juryn. ISOL har också slagits för att även illustratörerna ska ha samma ersättning som de som skriver texterna. Det finns ett tydligt budskap i hennes böcker. Hon är född 1972 och med det så fortsätter juryn att belöna människor mitt i sin gärning. Ni kommer kunna läsa mer om henne på ALMAS hemsidan.


Juryns motivering: Isol skapar bilderböcker i barnets ögonhöjd. Hennes bilder vibrerar av energi och explosiva känslor. Med en återhållen palett och ständigt nya bildlösningar tänjer hon på invanda perspektiv och flyttar bilderboksmediets gränser. Hon utgår från barns klara blick på världen och ger deras frågor drastiska uttryck och öppna svar. Med befriande humor och lätthet behandlar hon även tillvarons mörkare sidor.

Det var för elfte gången som pristet till minne av Astrid Lindgren delades ut. Värdens största barnbokspris och världens näst största litteratur-pris efter Nobelpriset. Jag konstaterar att det är mer av
ett arbetspris än ett tack för en bra karriär som nobelpriset mer har karaktär av. Jag kan se att flera av de som tidigare fått priset har blivit än mer verksamma sedan de fått priset. Det är en intressant iakttagelse som gör att priset i mina ögon blir mycket mer intressant. Ett pris som fortsätter att utveckla ett kreativt skapande. Många av de som får nobelpriset säger att deras kreativa kraft försvinner och det är med blandande känslor som de tar emot priset.

Media mm: SvD, SVT, SR, DN.
Tidigare texter om pristagare: Shaun Tan, Guus Kuijer.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,