20130325

Palme-skaparna bakom Astrid Lindgren dokumentär

Ser med glädje att man ska fokusera på personen Astrid Lindgren i den nya dolkumentären som ska produceras av samma personer som stod bakom den prisbelönte dokumentären om Olof Palme. I en tid av oro kring våra värderingar och hur vi förhåller oss till den jord vi befolkar så tror jag det är ett bra läge för att presentera människan Astrid Lindgren och de värderingar som lade grunden till författarskapet.

Det är Maud Nycander, som tillsammans med med Kristina Lindström gjorde dokumentären om Olof Palme, som redan börjat med reeserch för filmen och Saltkråkan AB som äger rättigheterna ställer upp. Det är bra och som sittande i Kulturkvartet Astrid Lindgrens Näs AB så är jag självfallet nöjd då det kommer stärka Vimmerby som besöksmål då vi har barndomshemmet här. Även om Astrid Lindgren i en stor del av sitt liv bodde i STockholm så var det ändå i Vimmerby som hon fick mycket av sina grundvärderingar och många av hennes berättelser tar sin start i uppväxten i Vimmerby.
Det har sedan tidigare varit ett starkt fokus på hennes figurer och sagor genom bland annat filmatiseringar och Astrid Lindgrens Värld. Men utan att ha en känsla för författaren tror jag det på sikt kan vara svårt att hålla sagorna till liv. Men det ska också sägas att Astrid Lindgren var så mycket mer än en enskild barnboksförfattare. Hon var en viktig maktfaktor i utformingen politiken. Allt från skatter till hur våra djur idag har det på bondgårdarna. Även om hon inte nåde helt fram så förändrade hon samhället. Få författare har detta genomslag och en anledning var nog den genuinitet som hon bar med sig. Det fanns inget konstlat över henne. Hon var Astrid med hela svenska folket och vi alla kände nog att vi kände henne. Vi litade på henne. Ni får vi se om dokumentären bekräftar bilden eller ger oss en ny?

Media mm: SvD, Ab,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,