20130412

Treenighetens arbetsmål

Jag gillar Magdalena Andersson som i SvD pratar om treenigheten gällande arbetslösheten. Att både räkna arbetslöshet, arbetade timmar och sysselsättningsgrad ger en bra täckning. Målet som sattes på kongressen är ambitiöst men ack så viktigt. Arbetslösheten är en av de viktigaste frågorna att komma tillrätta med som också påverkar så mycket annat i vårt samhälle.

Sedan kongressen tog beslut om en halverad arbetslöshet vilket är fallet om vi ska bli lägst inom EU har omgärdas av kritik för att man ska trixa med siffror. Jag har själv kunnat känna den oron och ser mycket positivt på det som Magdalena Andersson säger att man ska arbeta med tre delar för att mäta. Arbetslöshet, arbetade timmar och sysselsättningsgraden På en fråga från reporten 
”Du kallar målet ambitiöst, finns det en risk att det kan leda till trixande med siffror?
– Det är därför som vi arbetar med en treenighet som innebär att vi kollar på både sysselsättningsgrad, arbetade timmar och arbetslöshet.
Betyder det att ni har som målsättning att alla de här tre faktorerna i Sverige ska vara på den bästa nivån i Europa 2020?
– Nej vi har inte varit konkreta om och hur vi ska målsätta dem, men däremot är vi väldigt tydliga på att vi ska följa även de andra två mycket noga. Vi vill inte få ned arbetslösheten genom att fler delar på jobben eller genom att fler förtidspensioneras.” 
Tror det kan vara bra att vi målsätter även de två andra målen. Att bara följa förpliktar inte.


Med den nya ledningen i Socialdemokraterna känns det som om förslagen som läggs bottnar i en verklighet och att det finns en seriositet bakom dem. Det är inget skjutande från höften utan mer genomtänkt innan det lämnar läpparna. Det finns en viktig del i att vi på allvar lägger fram mål som tål att granskas och synas. Men framförallt att de ska kunna mätas av främst väljarna. Vi ska visa på att det finns en annan lösning som håller. 

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,