20130515

Ett tillfälligt lån av makten...

Tillbaka i min fåtölj i vardagsrummet kan jag konstatera att det inte hänt så mycket i politiken. Tio dagar i Uganda med tillfälliga uppkoppligar ger perspektiv på tillvaron. Hemma är bilden den att det allt mer spricker i moderaterna. Min vän Fredrik Antonsson påtalar att moderaterna lämnat honom och han verkar inte ensam. 

Att styra på lånade ideal fungerar bara en period och vi kan sakta se hur moderaterna faller ihop. Hade tänkt skriva om annat men det är det mest uppenbara som jag ser när jag kommer hem. Det hjälper inte att ens att partisekreterare Kent Persson har fått för sig att kandidera till riksdagen.

Backar tillbaka till två dagars budgetberedning i Vimmerby. En kommun som efter valet 2010 styra av moderaterna med resten av de borgerliga partierna på släptåg. Igår så skällde den moderata ordföranden i Kultur- och fritidsnämnden ut moderaterna i kommunstyrelsen för att de gjort "fel". Idag så tog den moderata ordförande i Barn- och Utbildning till orda och hade en presentation som visade sig vara hans högt privata inställning, trots att hans uppgift var att presentera nämndens åsikter om budgetmaterialet. På en rak fråga från mig om nämnden skulle klara det målet om att 2014 vara en av landets tio bästa skolkommuner (ligger idag kring plats 200-250 om jag fattat rätt) utan att en enda resurs tillförs blev han svaret skyldig. Det finns en konflikt i moderaterna om vad de vill vara, var de står, ideologin, verkligheten och så ekonomin.

Är då moderaterna ensamma om denna resa? Nä men de är tydligast då de är det starkaste borgerliga partiet idag och störst. Att Centern och till viss mån Kristdemokraterna söker febrilt är mer naturligt då dess bästa vän är en svikande kamrat fyra procent. Vi kan se vissa tendenser även i socialdemokraterna. Balansen mellan att vara renläriga, pragmatiska och populistiska. På sikt är den pragmatiska vinnaren bland befolkningen. Socialdemokraterna har varit just detta och sett problemställningar som funnits i samhället och funnit lösningar på dem. Ofta sökt över gränser och inte alltid gillats internt i partiet men belönats av väljaren i slutändan. Men notera alltid med den ideologiska ryggraden med. Moderaterna skiljer sig där då de inte går över gränsen för de breda uppgörelserna och ibland fullständigt tappar den ideologiska ryggraden. Med andra ord så kommer aldrig Reinfedt, Borg och Bildt bli statsbärande utan bara en simpelt moderat riksdagsparti med tillfälligt lån av makten. Vi ser och vi noterar det.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,