20130524

ISOL på Astrid Lindgrens Näs

Fredag och Isol är på plats i Vimmerby. Isol som är årets ALMA pristagare. En spännande pristagare som har en bred reportoar. På en engelska som brister på den charmiga spanskan som hon har i grunden ger hon oss en resa i sitt författarskap och illustratörskap. En resa som lockar till mer läsning av henne. En resa som visar på allvaret i hennes berättelse men samtidigt visar på glädjen.

Hon visar bilder läser ur böcker och det är en spännande stund som vi bjuds på. Salongen är nästan full och många danskar och norrmän som deltar på den gemensamma kulturfestivalen är på plats och får en bonus på sitt besök i Vimmerby.
ISOL bjuder på många tekniker i sitt konstnärskap och författarskap. Hon visar på en utveckling men samtidigt så finns det enkla men så säger bilderna så täcket och det finns en humoristisk ton i dem, trots allvaret.

Isol illustrerar även åt andra och då får hennes formspråk ett annat skeende. Jag kan inte låta bli att se hur en sådan liten ( hon syns inte över talarstolen) kan ge så stora starka bilder och berättelser .
Jag blir väldigt glad när jag er hennes bilder då det finns så mycket liv i det hon presenterar. Så mycket uttryck och en allvarlig ton över budskapet. Har läst en översättning då spanska inte är mitt språk men samtidigt så är bilderna då talande att orden förlorar i betydelse. Viss behövs de men samtidigt så lever bilderna själv.

En bild som är fantastisk är när barnet ser sin mamma som piggsvin.... Hon fångar bilderna som barn kan se av livet på enkelt. Samtidigt så enkelt men med så mycket budskap och tankar.
Har köpt och läst Petit, monstret som precis kommit på Svenska. En bok som visar på dubbelheten hos många barn. Den goda och onda sidan som finns hos hos
ISOL visar på hur man kan arbeta med endast fyra färger och det känns som så många fler i berättelsen som är tragiskt men samtidigt så ler man
Fick en monsterpuss när Isol signerade boken

ISOL bilder är så levande det finns ingen stilhet i dem. Hon har ett formspråk som gör att bilderna lever sitt eget liv. Små streck som tar bilderna så nya riktningar, ger figurerna sin egen karaktär. Men man kan finna en stilhet när ISOL visar på vuxna individer.


Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,